Ultimele știri

PS Antonie: „Când ne rugăm, inima se umple de lumină sfântă”

Duminică, 30 octombrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Sfânta Cuvioasă Parasceva” din oraşul Călăraşi (preot paroh Dumitru Rusu).

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de către Bunul Dumnezeu asupra părintelui paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Sfânta Cuvioasă Parasceva” din oraşul Călăraşi.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la pericopa evanghelică din Duminica a XXI-a după Rusalii (pilda semănătorului) şi la activitatea părintelui Dumitru.

Referindu-se la textul evanghelic, PS Antonie, între altele, a spus: „Pământul cel bun în care cuvântul lui Dumnezeu a dat rod este inima curată şi bună. Ce trebuie să facem ca inima noastră să devină un pământ bun? Şi cum curăţim inima noastră? În primul rând, inima o curăţim prin rugăciune, apoi prin post, pocăinţă şi Sfânta Împărtăşanie. Rugăciunea este vorbirea noastră cu Dumnezeu şi când vorbim mult cu Dumnezeu, inima se luminează, se curăţă de păcate. Cu alte cuvinte, când ne rugăm, inima se umple de lumină sfântă. Dar Bunul Dumnezeu vrea să fim şi buni la inimă. Şi când suntem buni? Când nu suntem indiferenţi de aproapele nostru. Când arătăm dragoste şi milostivirea faţă de semenul nostru. Când suntem aproape de cel în suferinţe şi necazuri”.

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Dumitru, „care în scurt timp s-a recomandat ca un păstor harnic şi bun organizator”.  Preasfinţia Sa i-a dăruit părintelui Dumitru o carte de predici, menţionând virtutea sfinţiei sale de a povăţui şi îndruma fii duhovniceşti, fapt pentru care este căutat de creştini. PS Antonie a dăruit fiecărui credincios, prezent la Sfânta Slujbă, câte o iconiţă.

Părintele Dumitru a mulţumit PS Antonie pentru slujbă şi binecuvântare arhierească, invitându-l pe ierarhul Mitropoliei Basarabiei să mai vină în mijlocul comunităţii din Călăraşi şi cu alte ocazii. 

La Călăraşi, PS Antonie a avut o întâlnire cu PC Părinte Protoiereu Valeriu Enache, protopop de Călăraşi şi paroh al bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sadova, Călăraşi.

Istoric: Comunitatea „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a luat fiinţă la 27 octombrie 2012, la iniţiativa părintelui Dumitru Rusu. Iniţiativa părintelui Dumitru a fost susţinută de un grup de peste 70 de credincioşi. La 2 februarie 2013 comunitatea „Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost înregistrată la Ministerul Justiţiei din R. Moldova. La 27 aprilie, în acelaşi an, comunitatea a câştigat licitaţia unui teren pentru construcţia unei biserici în sectorul № 3 din oraşul Călăraşi, care numără 350 de case. La 1 mai 2013, cu binecuvântarea IPS Mitropolit şi Exarh Petru a fost sfinţită piatra de temelie de către un sobor de preoţi: PC preot Nicolae Tverdostup, PCuv. ieromonah Cucşa Bânzari şi PC preot Dumitru Rusu. Prima Sfântă Liturghie a fost oficiată la 28 august 2014.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img