Ultimele știri

PS Antonie: „Avem datoria să ştim cine ne-au fost strămoşii şi din ce neam ne tragem”

Sâmbătă, 23 decembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, la biserica „Acoperemântul Maicii Domnului” din satul Săseni, raionul Călăraşi (preot paroh Anatolie Bernic.

După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra clericilor şi credincioşilor Mitropoliei Basarabiei cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la reactivarea structurii eclesiastice româneşti în acest spaţiu. Soborul de clerici au înălţat rugăciuni de mulţumire şi pentru ajutorul primit de la Dumnezeu de către părintele paroh, familia sa şi întreaga comunitate din Săseni.

PS Antonie a apreciat activitate părintelui Anatolie, care este un bun gospodar şi i-a dăruit o carte cu conţinut teologic şi albumul aniversar Fidelitate eclezială şi misiune Socială, un deceniu de slujire a Bisericii Ortodoxe Române, lucrare apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române şi care reprezintă o retrospectivă vizuală a celor mai importante evenimente cu caracter eclesial trăite de Biserica Ortodoxă Română în perioada 2007-2017, primul deceniu de patriarhat al Întâistătătorului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericirii Sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Albumul aniversar este darul Preafericitului Părinte Patriarh pentru fiecare parohie a Mitropoliei Basarabiei.

Preacucernicul părinte Valeriu Enache, protopopul de Călăraşi a vorbit creştinilor din Săseni, despre programul cultural-misionar din cadrul protopopiatului în zilele de prăznuire a Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe stilul vechi.

Părintele Anatolie a mulţumit PS Antonie pentru vizită şi binecuvântare arhierească şi l-a invitat pe Preasfinţia Sa să mai vină în mijlocul comunităţii pe care o păstoreşte şi cu alte ocazii.

PS Antonie a binecuvântat şi manifestaţia cultural-artistică organizată de primăria Săseni şi dedicată aniversării a 580 de ani de la atestarea documentară a localităţii. Evenimentul s-a desfăşurat în casa de cultură din sat. Ierarhul Mitropoliei Basarabiei a felicitat pe săseneni cu faptul că au o istorie atât de veche, îndemnându-i să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o au faţă de înaintaşii lor.

Apreciind evoluarea ansamblului de bărbaţi „Haiducii” din Meleşeni, Călăraşi, PS Antonie, între altele, a spus: „Fiecare avem obligaţia faţă de înaintaşii noştri, să păstrăm tezaurul localităţii în care ne-am născut. Să contribuim ca tradiţiile, datinile, obiceiurile, istoria să fie transmisă generaţiilor care vin. Să-i cunoaştem pe oamenii remarcabili care s-au născut în satul nostru. Avem datoria să ştim cine ne-au fost strămoşii şi din ce neam ne tragem. De aceea avem nevoie să ne cunoaştem trecutul. Istorie ne ajută să rezistăm încercărilor de manipulare referitor la obârşia noastră. Avem datoria să păstrăm bogăţia spirituală a satului natal. Să nu uităm că pentru acest lucru suntem responsabili faţă de înaintaşii noştri”. „Să iubim locurile unde Dumnezeu a rânduit să venim în această lume şi să nu uităm cărui neam aparţinem”, a îndemnat în încheiere PS Antonie.

Dl Mihail Baicu, primarul comunii Săseni, a mulţumit PS Antonie pentru faptul că sărbătoarea de 580 de ani de la atestarea documentară a satului Săseni a fost binecuvântată de un ierarh al Mitropoliei Basarabiei.

Istoric: Săseni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bahu şi Săseni. Localitatea se află la distanţa de 38 km de oraşul Călăraşi şi la 72 km de Chişinău. Satul Săseni a fost menţionat documentar în anul 1437.

În 1807 este ridicată din bârne biserica „Acoperământul Maicii Domnului”, reclădită din piatră în 1836. Pe lângă biserică începând cu anul 1838 funcţionează şcoala parohială dotată cu bibliotecă. Între 1963 biserica a fost închisă de către regimul sovietic şi transformată în muzeu. A fost redeschisă în anul 1993. Din anul 2002 la Săseni păstoreşte părintele Anatolie Bernic.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img