Ultimele știri

PS Antonie: „Aşa a rânduit Bunul Dumnezeu să facem parte din unica structură eclesiastică canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei”

Vineri, 8 decembrie 2017, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a participat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, la adunarea preoţilor din Protopopiatul Edineţ şi Donduşeni (protopop preot Sergiu Măriţoi), care a avut loc în parohia Chetrosu, raionul Drochia.

Şedinţa a fost precedată de oficierea Sfintei şi Dumnezeieşti Liturghii şi Tainei Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din satul Chetrosu (preot paroh Ion Codreanu).

Printre subiectele discutate au fost:

1. Înfrăţirile dintre parohiile Mitropoliei Basarabiei şi parohiile din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei;

2. Acţiuni filantropice în parohiile Protopopiatului Edineţ şi Donduşeni – ofrande pentru Prunul Iisus;

3. Dinamizarea activităţilor misionare în parohiile din Protopopiatul Edineţ şi Donduşeni;

4. Postul Naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos – perioadă de avansare duhovnicească;

5. Diverse

PS Antonie a vorbit despre misiunea preotului în societatea de astăzi încercată de multă sărăcie, exigenţele societăţii contemporane faţă de slujitorii altarelor, canonicitatea eclesiastică din R. Moldova, misiunea Mitropoliei Basarabiei pentru promovarea adevărului eclesiastic în R. Moldova ş.a.

Vorbind despre promovarea adevărului eclesiastic în R. Moldova, sarcină care le revine slujitorilor Mitropoliei Basarabiei, PS Antonie, între altele, a menţionat: „Avem o mare datorie faţă de adevărul bisericesc din R. Moldova şi faţă de înaintaşii noştri care au luptat şi s-au rugat pentru triumful acestui adevăr. Aşa a rânduit Bunul Dumnezeu să facem parte din unica structură eclesiastică canonică din acest spaţiu – Mitropolia Basarabiei. Acest adevăr trebuie să-l spunem mai des. Să-l audă şi cei care mai consideră, în mod greşit, că structura canonică aici, la noi, este jurisdicţia Bisericii Ruse – Eparhia Chişinăului (Mitropolia Moldovei). Un mare neadevăr. Dar tirajat ani la rând, unii cred în el. Dacă le vorbim cum stau în realitate lucrurile, ei acceptă. Pentru că este lesne a înţelege că structură eclesiastică adusă, prin abuz şi ocupaţii politice, de la alt popor, aici, este ilegală. Şi noi ştim ce a însemnat pentru istoria bisericească anii 1812, 1940 şi 1944. O mare nedreptate făcută acestui popor sub aspect politic şi religios. Acest lucru să-l spunem fără ezitare. Mai des. Pentru că este adevăr. Şi un slujitor al altarului este chemat să rostească adevărul”.

PS Antonie a mulţumit părintelui protopop Sergiu Măriţoi pentru invitaţia de a participa la adunarea de protopopiat şi părintelui Ion Codreanu pentru posibilitatea de a se ruga împreună cu creştinii din Chetrosu.

Întrunirea s-a desfăşurat într-o atmosferă de deschidere şi bună înţelegere.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img