Patriarhul Justinian Marina a fost comemorat, sâmbătă, 25 martie, la 40 ani de la trecerea în veşnicie, în Biserica Mănăstirii Radu Vodă din Capitală.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a rugat pentru odihna sufletului vrednicului patriarh care a condus Biserica Ortodoxă Română timp de aproape trei decenii, într-o perioadă zbuciumată pentru Ortodoxia românească.
Patriarhatul său, după cum a evidenţiat Întâistătătorul Bisericii noastre, a coincis cu perioada celei mai aprigi prigoniri a Bisericii de regimul comunist ateu.
Cu mult curaj, echilibru, diplomaţie şi tenacitate el a încercat să apere Biserica de loviturile sistematice ale puterii politice, alegând calea unei dârze rezistenţe camuflate uneori sub un discurs „favorabil” pentru liderii comunişti. S-a opus din răsputere abuzurilor şi ingerinţelor partidului-stat în viaţa Biserici şi încercării acestuia de a transforma Biserica într-o instituţie neputincioasă, a explicat Patriarhul Daniel.
Cuvintele au fost rostite de Părintele Patriarh după Slujba Parastasului oficiată în Biserica Mănăstirii Radu Vodă, acolo unde îşi doarme somnul de veci Patriarhul Justinian Marina.
Alături de Preafericirea Sa a slujit Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi un sobor de clerici.
Arhim Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal, Arhim. Nectarie Şofelea, Exarh Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Consilieri patriarhali, protopopi, profesori ai Seminarului Teologic din Bucureşti, preoţi şi diaconi s-au rugat împreună cu Patriarhul Daniel şi PS Timotei Prahoveanul pentru cel care a fost un înţelept apărător al Ortodoxiei în timpul comunismului.
Aducem prinos de recunoştinţă memoriei acestui vrednic arhipăstor al Ortodoxiei Româneşti care a iubit Biserica Lui Hristos din poporul român cu dragoste neţărmurită şi a reuşit cu înţelepciune şi dăruire jertfelnică să apere, să păstreze şi să transmită valorile eterne ale credinţei noastre strămoşeşti, a spus Preafericirea Sa.
În cuvântul său, Patriarhul Daniel a evidenţiat jertfelnicia părintelui Patriarh Justinian şi a evocat virtuţile şi eforturile sale care l-au transformat într-un model vrednic de urmat pentru toţi slujitorii Bisericii lui Hristos.
„Lucrarea sa pastorală, culturală, misionară, duhovnicească şi socială pentru binele Bisericii Ortodoxe Române reprezintă pentru noi cei de astăzi, ierarhi, cler şi credincioşi, un model luminos şi inspirator de fidelitate şi slujire a Mântuitorului Iisus Hristos şi a Bisericii Sale”, a subliniat Preafericirea Sa.
În cursul dimineţii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. Alături de ierarh au slujit mai mulţi clerici din obştea mănăstirii.
La propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, anul 2017 a fost declarat ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Hotărârea a fost luată în ședința de lucru din 28-29 octombrie 2015, a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Patriarhul Justinian Marina a fost înmormântat, conform dorinţei sale, în incinta Mănăstirii Radu Vodă.
Vrednicul patriarh s-a născut la data de 22 februarie 1901, în localitatea Suești, județul Vâlcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și a fost un timp preot de parohie.
Rămas văduv, în anul 1945 a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Doi ani mai târziu a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, iar la 06 iunie 1948 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A trecut la cele veșnice în 26 martie 1977.
Basilica.ro