Ultimele știri

Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni, gazdă a întâlnirii dintre două Protopiate înfrățite, Chișinău și Iași II

În debutul întâlnirii s-a săvârșit Sfânta Liturghie care a adus bucurie duhovnicească preoților slujitori și credincioșilor prezenți.

În partea a doua a întâlnirii a avut loc o conferință cu tema Sfântul Iosif ce Milostiv și Sfântul Dionisie Erhan – ierarhii vremurilor lor, susținută de Părintele Nicolae Cătălin Luchian din parohia Acoperământul Maicii Domnului, Tomești Deal. Părintele Nicolae a punctat datele biografice ale celor doi sfinți, precum și viața lor plină de smerenie, onestitate, dragoste, milostenie și ascultare. Acești doi ierarhi au reușit nu doar să apere Ortodoxia în vremuri de cumpănă, ci să și o amplifice în inima poporului păstorit prin propriile trăiri, cât și prin activități culturale și religioase.

Tot în cadrul conferinței, Părintele Viorel Cojocaru din Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Chișinău, a prezentat un referat despre viața și martiriul Părintelui Alexandru Baltaga, evidențiind activitatea sa bogată în viața bisericească din Basarabia.

Părintele Alexandru a fost hirotonit preot în anul 1886 pe seama parohiei Călărași, județul Lăpușna, cu hramul Sfântul Alexandru Nevschi. Părintele a înfiat și crescut doi copii, Vsevolod și Margareta. Între anii 1893-1895, 1898, 1902 și 1919-1925 a condus Congresele Școlare ale Basarabiei și a fost ales președintele congreselor eparhiale anuale din Basarabia (1903-1918). Între anii 1918-1925 a fost membru ales al Comitetului Eparhial din Chișinău. Din 1925 a fost membru al Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Chișinăului, iar din 1932 a devenit reprezentant eparhial în Congresul Național Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Române.

Între anii 1922-1935 a activat în calitate de președinte al Consiliului de administrație al Uniunii Clericilor Ortodocși din Basarabia. Ca membru în Sfatul Țării, Congresul Eparhial de la Chișinău l-a desemnat ca reprezentant al preoților basarabeni în Sfatul Țării (21 noiembrie 1917-27 noiembrie 1918). În calitate de deputat în Sfatul Țării, la 27 martie 18918, votează pentru unirea Basarabiei cu Regatul Român.

Părintele Baltaga este deportat în Kazan, unde, la 7 august 1941, îndură moarte mucenicească. În octombrie 1995, Adunarea Eparhială a Mitropoliei Basarabiei a propus cercetarea vieții sale pentru canonizare.

În cele din urmă s-a sfințit troița de piatră, ctitorită de familiile Serghei Morari și Serghei Palarmaciuc, prin purtarea de grijă a Părintelui Paroh Ioan Barbau. Modelul troiței este același cu cel din curtea bisericii Sfinții Brâncoveni, precum și a troiței de la poarta Mănăstirii Putna, executate de același meșter, Rotarul Serghei, din localitatea Cosăuți, Soroca.

Parohia Sfinții Martiri Brâncoveni, unde este preot paroh Ioan Barbau, este înfrățită cu parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel, Moara de Vânt, Iași, iar Părintele Constantin Ciobanu a adus în dar gazdei o icoană deosebit de frumoasă, lucrată în tehnica sticlei fuzionate și a mozaicului, cu Sfinții Martiri Brâncoveni, care va rămâne spre închinare în biserica parohială, spre întărirea credinței, dar și ca o amintire a evenimentelor binecuvântate din această zi.

Finalul zilei s-a încheiat cu o agapă frățească oferită de familia Olaru Constantin și Sofia.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img