Ultimele știri

Parohia „Sf. Serghie de Radonej” din Vărvăreuca şi-a cinstit hramul

În data de 18 iulie curent (prăznuirea Cuv. Atanasie de la Athos; Cuv. Lampadie; Sf. Serghei de Radonej), Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în parohia „Sf. Serghei de Radonej” din loc. Vărvăreuca, rn. Floreşti, care şi-a cinstit hramul (preot paroh Serghei Berladean).

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Preacucernicul Protoiereu Valeriu Cernei, vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi, a rostit o frumoasă predică despre viaţa şi activitatea duhovnicească a Sf. Serghie de Radonej, în care a specificat: „Sf. Serghie este unul dintre cei mai cunoscuţi sfinţi ruşi. El este considerat drept unul dintre sfinţii prin care Dumnezeu a renăscut monahismul isihast rus, prin îndeletnicirea cu rugăciunea neîncetată şi revenirea la nevoinţele ascetice. În acatistul închinat lui, Sfântului Serghie este numit grabnic ajutător şi de multe minuni făcător, căci, într-adevăr, a săvârşit mari şi nenumărate minuni încă din timpul vieţii. Odată, fiind înfometaţi fraţii din mănăstirea sa, pentru ca nu mâncaseră trei zile au început să cârtească împotriva sfântului. Acesta însa, dupa ce le-a vorbit despre nevoinţele prin care au trecut sfinţii, le-a proorocit ca a doua zi vor mânca pe săturate. Şi, într-adevăr, s-a împlinit proorocirea sfântului, căci un necunoscut a adus pâine, peşte şi alte feluri de bucate din belşug.

Moaştele Sfântului Serghie se afla la Lavra Sfintei Treimi – situată la 70 km nord de Moscova, la Serghiev Posad. Lavra Sfintei Treimi a Sfântului Serghie adăposteşte, de asemenea, o relicvă de mare preţ pentru toti creştinii, mâna Sfântului Mucenic şi Arhidiacon Stefan”.

După acest moment, soborul de clerici, în frunte cu ÎPS Petru, au oficiat un Te Deum. În final, Vlădica Petru i-a felicitat pe părintele paroh S. Berladean şi păstoriţii săi cu ocazia cinstirii hramului bisericii, dorindu-le tuturor „sănătate sufletească şi trupească, întru toate bună sporire, iar Iisus Hristos Cel Atotputernic să reverse în sufletele noastre harul Său aducător de toată pacea şi de toată buna nădăjduire; să vă învrednicească Bunul Dumnezeu de tot lucrul cel de folos duhovnicesc şi de tot binele cel aducător de mântuire”.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img