Paraclisul Mitropolitan din Chișinău s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare

6 Ianuarie 2022

În ajunul prăznuirii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, joi, 06 Ianuarie 2022, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Preacucernicii Protoierei Victor Ghimpu și Marin Osoianu, slujitori ai Paraclisului Mitropolitan și Directori ai Centrului de Pelerinaj Emaus din cadrul aceleiași Mitropolii, au săvârșit slujba de sfințire a unui set de veşminte liturgice brodate cu motive tradiționale populare românești și un set de veșminte de culoare roșie, cât și a acoperămintelor pentru Sfânta Masă și pentru Sfintele Vase.

Aceste veșminte au fost oferite clericilor Paraclisului Mitropolitan de către pelerinii care au participat în pelerinajele organizate în anul trecut cu Agenția de Pelerinaje a Mitropoliei Basarabiei.

 

Slujitorii altarelor săvârşesc fiecare sfântă slujbă înaintea lui Dumnezeu în veşminte speciale, diferite de cele obişnuite. Acestea se deosebesc prin forma lor impunătoare şi ornamentată, croială şi culoare, dar mai ales prin faptul că înainte de a fi folosite în cult sunt sfinţite în cadrul unei slujbe speciale.

Prin sfintele veşminte îmbrăcate de diaconi și preoţi sporeşte duhul evlaviei în cadrul sfintelor slujbe şi se ajută la crearea cadrului liturgic-festiv pentru desfăşurarea diferitelor rânduieli bisericeşti.

 

La finalul slujbei de sfințire, în semn de apreciere pentru confecționarea și procurarea veșmintelor, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei a mulțumit tuturor pelerinilor, cât și a organizatorilor și a preoților însoțitori pentru activitatea rodnică din anul care a trecut, îndemnându-i să intensifice în continuare credința și iubirea de Dumnezeu.

 

Foto credit: Părintele Arhidiacon Maxim Sturza

Share