În data de 1 decembrie 2020, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, la Paraclisul Mitropolitan Sf. Ioan Teologul din Chișinău, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, a fost oficiat un Te-Deum de Mulțumire lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra întregului popor român, de pretutindeni.
Soborul preoțesc a fost unul restrâns, în condițiile situației pandemiei provocate de Covid-19 și a fost condus de PC Prot. Andrei Bucliș, Secretarul Cabinetului Mitropolitan, însoțit de PC preoți Consilieri Eparhiali, Victor Ghimpu – Consilier Economic, Vlad Mihăilă – Consilier pe Învățământ și Arhid. Maxim Sturza – Consilier pentru Relații cu Instituțiile Statului.
La slujbă au fost prezenți Excelența Sa d-l Daniel Ioniță, Ambasadorul României în Republica Moldova, însoțit de colaboratori ai corpului diplomatic al României în R. Moldova.
În cuvântul de învățătură rostit la finalul sfintei slujbe PC Prot. Andrei Bucliș a făcut o incursiune istorică asupra evenimentului Marii Uniri de la 1918, totodată insistând asupra necesității de a fi mărturisitori, precum ai dreptei credințe ortodoxe, așa și a-i Identității Naționale Românești a tuturor basarabenilor rupți, în mod abuziv, de la sânul Patriei Mame – România:
“În această zi, binecuvântată de Dumnezeu pentru toți românii, mi-a revenit marea onoare de a aduce în fața Domniilor Voastre mesajul ÎPS Părinte Mitropolit Petru al Basarabiei, iar acest lucru mă onorează pe deplin.
Așa cum ne îndrumă de fiecare dată Înaltpreasfinția Sa, avem datoria sfântă de a ne aduce aminte mereu de momentele de glorie și de unitate națională a Neamului nostru … de momentele de glorie ale Neamului Românesc, de momentele în care am arătat că suntem un Neam, o Limbă, o Istorie…și un Ideal.
Nimănui cu nimic să nu fiți datori, decât cu iubirea unul față de altul. Căci cel care a iubit pe aproapele a împlinit legea(Rom. 13, 8) – ne îndeamnă apostolul din slujba Te-Deum-ului.
Astăzi R. Moldova este un Stat Independent și respectăm acest lucru, pentru că, suntem datori să dăm Cezarului ceea ce este a Cezarului; însă, nimeni și niciodată, nu poate nega faptul că avem o limbă, o istorie, o tradiție și un IDEAL comun… și anume acela de fi împreună cu întreaga suflare românească… Prin dorința de a uni întreaga suflare românească, nici nu ne dorim și nici nu cred că afectăm integritatea teritorială a statului în care trăim”.
De asemenea, Preacucernicia Sa, a ținut să aducă un omagiu și un mesaj de mulțumire, din numele întregii Mitropolii a Basarabiei, Preafericirii Sale Părintelui Patriarh Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, Secretariatului de Stat pentru Culte, Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Ambasadei României la Chișinău, precum și întregului popor român, pentru susținerea arătată pentru românii ortodocși din Basarabia:
„Mulțumim întregului Popor Român, pentru toată susținerea necondiționată arătată de-a lungul timpului pentru noi, românii rupți din trupul României Mari, care astăzi facem parte din R. Moldova!” – a concluzionat părintele secretar.
În alocuțiunea Sa, d-l Ambasador Daniel Ioniță a început prin a remarca solemnitatea și frumusețea slujbei săvârșite, cu binecuvântarea ÎPS Părinte Petru – Mitropolitul Basarabiei: „Sărbătoarea de astăzi este un moment de suflet…care ne obligă să reflectăm la semnificația acestui eveniment consfințit la 1 decembrie 1918… Unii își sărbătoresc independența, alții disoluțiile statale….noi suntem singurul popor din lume care sărbătorim bucuria de a fi împreună!”
Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei care, la final, a oferit un recital de cântece patriotice.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.