Ultimele știri

Mitropolia Basarabiei a avut câștig de cauză în litigiul cu Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove

În data de 17 mai 2016, Curtea de Apel Chișinău, a admis cererea de apel declarată de către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română) împotriva Hotărârii Judecătoriei Buiucani din 19 decembrie 2014. Curtea de Apel Chișinău a declarat nul Contractul de colaborare încheiat între Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii) în data de 04 ianuarie 2003 în partea ce ține de transmiterea clădirilor bisericești aflate în posesia părților componente ale Mitropoliei Basarabiei. Decizia este definitivă și executorie, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de 2 luni. Litigiul a fost pornit acum 6 ani de către Mitropolia Basarabiei împotriva celor două părți semnatare: Ministerul Culturii al Republicii Moldova și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii).

Ținem să menționăm că ulterior pronunțării Hotărîrii CEDO în favoarea Mitropoliei Basarabiei contra Republicii Moldova, Guvernul Tarlev a aprobat Hotărârea Guvernului nr. 740 la 11 iunie 2002 cu privire la edificiile şi locaşurile de cult. Prin executarea acesteia Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii) i s-a asigurat monopolul absolut de posesie de iure a tuturor clădirilor bisericești cu statut de monument protejat înscrise în Registrul monumentelor ocrotite de Stat.

Ulterior, în baza unui contract încheiat cu Ministerul Culturii în data de 04 ianuarie 2003, toate cele peste 650 edificii ecleziastice au fost transmise în posesie nelimitată către Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii), iar contractul ilegal a fost înregistrat masiv de către Agenția Relații Funciare și Cadastru în favoarea Mitropoliei din subordina canonică a Patriarhiei Moscovei. Pe parcursul anilor nici o autoritate nu a verificat corectitudinea gestionării acestor clădiri de cult, au avut loc distrugeri ale patrimoniului național, precum și modificarea iremediabilă a autenticității și valorii ma multor monumente ocrotite de stat. Astfel, în posesia de iure a Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii) au ajuns biserici și alte clădiri de cult care niciodată nu au fost în posesia de facto a acesteia. O mulțime din aceste clădiri istorice au fost și sunt gestionate de către Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română), dar și de către alte culte religioase oficial înregistrate în Republica Moldova.

Abuzându-se de contractul care îi asigura monopolul absolut asupra tuturor clădirilor bisericești incluse în Registrul de stat al monumentelor, mai multe parohii din cadrul Mitropoliei Basarabiei au fost evacuate din clădirile în care oficiau servicii religioase de mai mulți ani (cum ar fi cazurile bisericilor Mitropoliei Basarabiei din Ungheni, Călărași și Căușeni). Existența mențiunii precum că toate obiectele ecleziastice sunt înregistrate doar ca fiind ale Mitropoliei Chișinăului și a întregii Moldove (Patriarhia Moscovei și a întregii Rusii) a fost utilizată împotriva comunităților care de fapt au dorit trecerea în subordinea canonică a Mitropoliei Basarabiei, dar care erau șantajate să o facă sub riscul pierderii posesiei clădirii bisericești.

Mitropolia Basarabiei își exprimă speranța că decizia Curții de Apel Chișinău din 17 mai 2016, dată cu titlu executoriu, va fi executată de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova, iar Guvernul își va aduce actele în concordanță cu această hotărâre a instanței, în vederea gestionării eficiente și transparente a patrimoniului național.  

Pentru mai multe detalii – Preot Ioan Cosoi, secretar, purtător de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei, telefon de contact 079319166.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img