Ultimele știri

Mitropolia Basarabiei are doi episcopi titulari pentru Eparhiile de Bălți și de Sud ale

     Zi mare pentru Ortodoxia din Basarabia! Sfântul Sinod a ales joi doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropoliei Basarabiei.

   Noul Episcop de Bălți este Preasfințitul Antonie de Orhei care a fost vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, iar Episcopia Basarabiei de Sud va fi condusă de Arhimandritul Veniamin Goreanu, care a fost până astăzi consilier patriarhal. 

   De asemenea, ierarhii întruniţi în sinod la Reşedinţa patriarhală au ales pe arhimandritul Timotei Bel în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

   Aceste alegeri de ierarhi pentru unele scaune episcopale vacante din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române au avut loc „pentru a dezvolta și amplifica activitățile din Biserica noastră”, după cum a anunţat Patriarhul Daniel în debutul şedinţei Sfântului Sinod.

Episcopia Basarabiei de Sud

   Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în oraşul Cahul, este continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail înființată în anul 1923 în cadrul României Mari. A fost reactivată la 14 noiembrie 2006 şi a fost recunoscută de autorităţile din Republica Moldova în același an.

   Noul Episcop Ales al Eparhiei Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu este originar Republica Moldova, fiind născut în Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.

   A intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț în anul 2007, iar un an mai târziu a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală.

   Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale.

   Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Telogie.

Episcopia de Bălți

   Episcopia de Bălţi, cu sediul în oraşul Bălţi, este fosta Eparhie a Hotinului, înfiinţată la 8 martie 1923 în cadrul României Mari. Aceasta a fost reactivată în 14 septembrie 1992.

   Episcopia de Bălți a fost recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă din cadrul Mitropoliei Basarabiei în data de 17 decembrie 2004.

   Preasfinţitul Părinte Antonie s-a născut în 29 mai 1963 la Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi. Din anul 1995 acesta a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în Mitropolia Basarabiei.

   În ședința din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titulatura Antonie de Orhei.

   Hirotonia a avut loc în data de 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

   De menționat este faptul că toți ierarhii Mitropoliei Basarabiei fac parte din Forul Superior al Bisericii Ortodoxe Române – Sfântul Sinod.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Sursă:  www.basilica.ro

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img