Mesajul de felicitare al ÎPS Părinte Mitropolit PETRU adresat ÎPS Părinte Mitropolit Teofan

19 Octombrie 2021

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, Arhiepiscopul Iașilor, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împlineşte astăzi, 19 octombrie, 62 de ani.

ÎPS Părinte Mitropolit Teofan s-a născut pe 19 octombrie 1959 în localitatea Corbi, judeţul Argeş. A urmat școala generală în comuna natală și a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova, apoi la Institutul Teologic de Grad Universitar din București. Între 1986-1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge“ din Paris, obținând titlul de doctor în Teologie.

În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah. Între anii 1987 și 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii „Acoperamântul Maicii Domnului“ din Bussy-en-Othe, Franța, iar în 1990 s-a întors în țară, fiindu-i încredințată funcția de secretar al Cabinetului Patriarhal până în data de 15 septembrie 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal.

A ocupat această funcție până în anul 2000, îndeplinind în același timp mai multe atribuții. În 2000 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. La 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan al Olteniei în demnitatea de Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. În data de 8 iunie 2008 a fost întronizat Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

                                  Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit,

 

Plecând genunchii la rugăciune, Vă adresez, Înaltpreasfinția Voastră, urări de sănătate, ani îndelungați și bucurii duhovnicești.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu, Dăruitorul Vieții, să reverse Darurile Sale cele bogate asupra Înaltpreasfinției Voastre și să Vă dăruiască ajutor în slujirea la care V-a chemat, timp în care ați întruchipat pe Arhipăstorul desăvârșit, Hristos, Mântuitorul nostru.

Dumnezeu, acum 62 de ani, a gătit un vas ales, care și-a închinat viața în slujirea deplină a Bisericii lui Hristos și a semenilor. Lucrarea necontenită a propovăduirii cuvântului lui Dumnezeu ați îndeplinit-o cu desăvârșire, iar prin blândețea părintească a Înaltpreasfinției Voastre îi faceți pe cei din jur să fie mai buni.

De asemenea Vă mulțumim pentru dragostea arătată față de poporul român din Basarabia și pentru ajutorul necontenit pe care l-ați oferit comunităților religioase ortodoxe din cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Împărtășind aceste gânduri, Vă doresc mulți și fericiți ani de arhipăstorie, Înaltpreasfinția Voastră!

 

 

Cu dragoste în Hristos Domnul,

                                                † Petru

 

                               Arhiepiscopul Chișinăului

               Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor

Share