Miercuri, 13 decembrie curent, ziua sărbătoririi conform calendarului de stil vechi a apostolului neamului nostru, Andrei cel întâi chemat la apostolat, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, însoțit de un sobor de preoți și diaconi de pe ambele maluri ale Prutului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirii ”Sf. Ap. Andrei” din or. Durlești, mun. Chișinău.
Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolit și Exarh, în cuvântul său de învățătură a relatat despre semnificația sărbătorii, care este o bucurie pentru toți, românii, în care îl cinstim pe Ocrotitorul, pe Sfântul Apostol Andrei, ”cel care a adus cuvântul și lumina Sfintei Evanghelii pe pământ românesc și în special pe pământ dobrogean și unde memoria sa binecuvântată este păstrată cu sfințenie până în ziua de astăzi. Fiind atât de aproape de Iisus Hristos, Sf. Ap. Andrei a fost martor la faptele minunate săvârșite de Domnul, s-a împărtășit din cuvântul dumnezeiesc dătător de viaţă și, mai presus de toate, a asistat la Patimile Mântuitorului, a disperat de durere la moartea Lui, s-a întărit în credinţă în ziua Învierii și în nădejde de nezdruncinat în posibilitatea mântuirii omului și în împărăţia Tatălui Ceresc odată cu Înălţarea Domnului, pe muntele Măslinilor. Tradiţia Bisericii ne spune că, după acest moment de răscruce în istoria umanităţii și după momentul Pogorârii Duhului Sfânt la Cincizecime, plini fiind de-acum de Duh Sfânt, Sfinţii Apostoli au plecat în toată lumea pentru propovăduire. Așa a ajuns Sf. Ap. Andrei să propovăduiască Evanghelia și în ținuturile noastre”.
Înaltpreasfinția Sa a adus și un cuvânt de felicitare adresat Preacuviosului Arhim. Mitrofor Andrei CARAMALĂU, Stareț al Mănăstirii ”Sf. Ap. Andrei” și Exarh al Mănăstirilor din Basarabia, precum și tuturor enoriașilor mănăstirii, menționând că Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat la apostolie și Ocrotitorul României este un prilej de binecuvântare și bucurie pentru toți românii ortodocși, care îi unește pe toți într-o unitate românească de credință și asta bucură foarte mult în zilele de azi și datorită Sf. Andrei suntem singurul popor născut creștin. Astfel, le-a mai dorit tuturor, sănătate, pace, voie bună, multe împliniri și mulți ani de viață.
La Sfânta Liturghie de la mănăstire au fost prezenți și invitați de onoare: Excelența Sa, Gheorghiță TAPALAGĂ, maior, atașat al apărării adjunct, militar și aero, Ambasada României, doamna Eleonora ȘARAN, primarul or. Durlești, mun. Chișinău, fiică duhovnicească a sfintei mănăstiri precum și alte oficialități și personae apropiate comunității din Durlești.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.