Ultimele știri

Liturghie și hirotonie în preot, oficiate de Mitropolitul Basarabiei, în Duminica Tuturor Sfinților Români

Comunitatea de credincioși a Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, s-a aflat ieri, 18 iunie, în prag de sărbătoare, trăind o mare bucurie duhovnicească. Cu prilejul celebrării Duminicii Tuturor Sfinților Români, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit, PETRU, în prezența a numeroși închinători din Chișinău și din România, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii și marea Taină a Hirotoniei întru preot a Părintelui Consilier Constantin Olariu.

Soborul slujitor, compus din preoți și diaconi, l-au avut ca protos pe Preacucernicul Părinte Costel OLARIU, parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Pașcani, România. Răspunsurile la strană au fost date de Corala academică mitropolitană „Gavriil Musicescu”.

La momentul rânduit din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Petru l-a hirotonit în treapta de preot pe Părintele arhidiacon Constantin Olariu, consilier Media, Comunicare și Relații Publice al Centrului eparhial din Chișinău, pe seama Paraclisului Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”.

Slujba de hirotonie în treapta preoțească a Părintelui consilier Constantin Olariu, Chișinău, 18 iunie 2023.

În predica rostită, Părintel Costel Olariu a pus accent pe frumusețea diversității sfinților cunoscuți și necunoscuți, din Biserica Ortodoxă Română, atrăgând atenția asupra faptului că fiecare sfânt are o poveste unică și o contribuție valoroasă în cadrul istoriei. De asemenea, a subliniat că diversitatea sfinților ne oferă modele diferite de viață creștină, inspirându-ne să urmăm calea virtuții și sfințeniei.

Părintele a mai precizat faptul că sfinții cunoscuți, precum Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul, Sfântul Antim Ivireanul sau Sfânta Teodora de la Sihla, sunt o sursă de inspirație și rugăciune pentru credincioși, dar și sfinții mai puțin cunoscuți, ale căror vieți și martirii sunt învăluite în tăcere, ne învață lecții importante despre credință, curaj și dragoste față de Dumnezeu.

După rostirea rugăciunii amvonului și încheierea Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a rostit un cuvânt de învățătură credincioșilor prezenți, în care a vorbit despre importanța sărbătorii Tuturor Sfinților Români și despre rolul preoților în viața Bisericii. De asemenea, a felicitat pe noul preot și i-a urat mult succes în slujirea pastorală, lăudând activitatea rodnică și marcantă pe care a avut-o până acum, în cei 3 ani de diaconie.

La rândul său, Părintele Constantin Olariu a mulțumit ierarhului pentru marea binecuvântare de a primi darul preoției, prin punerea mâinilor Sale, făgăduind că va împlini cu toată dragostea și râvna mărturisirea făcută înaintea hirotoniei. De asemenea, a mulțumit familiei sale care l-a crescut, educat și format duhovnicește, fiindu-i alături în toate contextele vieții. Și nu în ultimul rând, tuturor credincioșilor prezenți, care s-au rugat pentru el și i-au transmis gânduri de bine.

În semn de înaltă apreciere, dragoste și supunere, Părintele consilier, alături de familia sa, i-a oferit în dar, Părintelui Mitropolit Petru, o frumoasă icoană cu chipul luminat al Cuvioasei Parascheva de la Iași și mai multe buchete de flori.

Menționăm faptul că Părintele Constantin Olariu, originar din Pașcani, județul Iași, este absolvent al programelor de studii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. În anul 2020, a fost hirotonit în treapta de diacon, ocupând mai multe funcții și responsabilități administrative, mediatice și economice, în cadrul Centrului eparhial din Chișinău. Pentru implicarea activă în viața ecleziastică și pentru rezultatele remarcabile, a primit mai multe ordine și distincții.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img