Ultimele știri

ÎPS Petru: „Suntem datori să ne pomenim Eroii Neamului nostru”

    În data de 25.03.2017, ÎPS Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârşit, însoțit de un sobor de preoţi şi diaconi, un parastas de pomenire, a deputaților Sfatului Țării care în anul 1918, la 27 martie au votat Unirea Basarabiei cu Patria Mamă, România,  la biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Chișinău(Pr. Paroh Prot. Petru Buburuz).

    Slujba de pomenire a început cu un cuvânt de deschidere a parohului biserii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, protoiereului Petru Buburuz, care a menționat despre necesitatea pomenirii celora care au plecat din această viață, mai ales a celora care au lăsat urme adânc imprimate în istoria neamului. Această tradiție ne vine din biserica primară, care s-a menținut până în prezent.

   După oficierea parastasului, Înaltpreasfințitul părinte Petru a rostit un cuvânt de învăţătură  în care a accentuat necesitatea pomenirii Eroilor Neamului nostru,  având în vedere, curajul de care au dat dovadă, apoi persecuția acestora în perioada comunistă. Totodată Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei a evidențiat faptul că „doar în Patriarhia Ortodoxă Română se pomenesc ambele tipuri de martiri: ai lui Hristos cu sinaxarele lor și ai Neamului. Această pomenire se evidențiază la cererile din timpul Vohodului Mare, când ne rugăm pentru pomenirea lor în Împărăția lui Dumnezeu. Iar acest parastas a actualizat și personalizat rugăciunea pentru pomenirea lor în locul pregătit de Dumnezeu Sfinților.”

     După aceasta,  au rostit câte un scurt cuvânt D-l. Academician Sergiu Chircă, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova şi D-na Nina Negru, care s-au referit la însemnătatea istorică a evenimentului din 1918 şi necesitatea rememorării momentului şi a comemorării celor care au contribuit la înfăptuirea lui.

    Momentul amintirilor istorice se încheie cu ultimul cuvânt susținut de D-na Nadejda Brânzan, care este, de fapt şi unul dintre iniţiatorii şi organizatorii acestui eveniment, ce a ţinut, în primul rând, să mulţumească Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei, pentru faptul că a susținut inițiativa Consiliului parohial al bisericii ”Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de a promova această tradiție în cuprinsul parohiilor din cadrul Mitropoliei, care a ajuns la a 7-a aniversare. Domnia Sa a menționat despre aportul prim-ministrului de atunci, Daniel Ciugureanu și a dat cuvântul unui descendent din această spiță, Dlui Ion Popa (Pădure), care a vorbit despre sfârșitul tragic al familiei Ciugureanu, iar până în prezent nu se cunoaște locul de veci al acestui erou.

   La finele evenimentului, protoiereul Petru Buburuz a mulțumit Înaltpreasfințitului Petru și celorlalți clerici pentru prezență la oficierea serviciului divin, a mulțumit intelectualilor și reprezentanților presei invitându-i pe toți la o agapă frăţească, în amintirea celor pomeniţi.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img