Ultimele știri

ÎPS Petru a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Ilie Tesviteanul – Cornești, r. Ungheni.

   Duminică, 02 august, în ziua prăznuirii Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, pe stil vechi, Înaltpreasfințitul Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie, din raionul Ungheni, satul Cornești. La slujbă au participat un sobor de preoți și diaconi împreună cu Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mitrofor Damaschin Cimbir, starețul mănăstirii, și zeci de credincioși veniți din localitățile apropiate. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei.

   În cuvântul de învătătură, ÎPS Părinte a vorbit despre importanța sărbătorii Sfântului Ilie, despre viața lui ca model de credință puternică și statornicie, dar și de minunea săvârșită de Mântuitorul Hristos în Evanghelia de rând a Sfântului Evanghelist Matei capitolul 14.

   Apostolilor li se cerea să asigure mulțimilor atât cele spirituale, cât și cele materiale de unde deducem misiunea socială a Bisericii, asumată încă de pe vremea Mântuitorului. În primul rând mulțimea era flămândă și însetată duhovnicește (Ioan 6,1), ea se adunaseră să-L asculte și să le tămăduiască bolnavii, doreau ca niște prunci laptele cel dulce al cuvântului lui Dumnezeu (I Petru 2, 1-3). Ea era asemenea unei turme fără păstor (Matei 9, 36) pe care să o îndrume spre apa cea lină ce vindecă sufletul.

   Un alt lucru important este că Hristos a binecuvântat pâinile, ce I-au fost aduse, le-a dat ucenicilor, iar ei le-au împărțit mulțimilor. Iisus îi pregătea, ca după primirea Duhului Sfânt, să dea Trupul și Sângele Său euharistic mulțimilor, ca mâncare a vieții veșnice. Hristos nu a dat painile direct mulțimilor, ci prin intermediul Apostolilor ca să-i arate iconomi ai tainelor lui Dumnezeu (I Corinteni 4,1), iar după ce poporul s-a săturat au stâns douăsprezece coșuri de firimituri ca să nu se piardă nimic (Ioan 6,12) arătând că nu trebuie să fim risipitori cu cele sfinte. Aici se arată atenția sporită pe care o au slujitorii, sfintelor altare, cu cele sfinte.

   Desigur, cei din evanghelie au mâncat pâine și pește, prin minune, dar care s-a epuizat, iar mai apoi au flămânzit din nou, însă Hristos zice în alt loc: “Eu sunt pâinea vieții … pâinea care se coboară din cer este aceea din care, dacă mănâncă cineva, nu moare. Eu sunt pâinea cea vie … cine mănâncă din pâinea aceasta viu va fi în veci … o voi da pentru viața lumii … Trupul Meu … Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca Trupul Fiului Omului și nu veți bea Sângele Lui, nu veți avea viață în voi” (Ioan 6, 48-56).

   Cele cinci păini se aseamănă celor cinci prescuri, iar cei doi pești, ca simbol al vieții, sunt vinul și apa, necesare Sfintei Euharistii, hrănesc și satură sufletul numai în Biserica lui Hristos.

 Preacuviosul Părinte Arhimandrit a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru slujba arhierească săvârșită în ziua hramului mănăstirii care dintr-o unitate militară a devenit, prin stăruița, dragostea și râvna Preacuviosului Părinte Stareț, un locaș de rugăciune neîncetată către Dumnezeu. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a stat de vorbă cu Domnul Denis Carnovschi, Șef al Oficiului Teritorial Ungheni, Călărași și Nisporeni, despre o posibilă colaborare între mănăstire și instituțiile statului.

   La întoarcerea spre Chișinău, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a vizitat Biserica Sfinții Ierarhi Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail și Luca al Crimeii din localitatea Elizavetovca, raionul Ungheni. A fost întâmpinat cu bucurie de părintele paroh Gherasă Gabriel Andrei și părintele co-slujitor Florin Gabriel Costin, care au prezentat chiriarhului stadiul lucrărilor la biserică demarate pe data de 13 noiembrie 2019. Prin munca stăruitoare a părinților, la doar trei luni de la începerea lucrărilor, s-a putut oficia prima Sfântă Liturghie. Biserica a fost dotată cu toate cele necesare slujirii, având și o catapeteasmă sculptată în lemn de cireș, patruzeci de icoane ce împodobesc locașul. Prin iscusința părinților și dragostea lor, în sfânta biserică se păstrează un fragment din sfintele moște ale Sfântului Ierarh Dionisie, cel mai recent sfânt român canonizat, dăruite de catre Mănăstirea Suruceni, și un fragment din mâna stângă a Sfântului Ierarh Luca al Crimeii, adus prin binecuvântarea ÎPS Efrem, Mitropolit de Krivoi Rog, Ucraina, puse la închinare ca izvor de alinare și mângâiere duhovnicească pentru creștinii ortodocși care vor trece pragul bisericii. Părintele paroh Gabriel Andrei Gherasă a mulțumit Înaltpresfinției Sale pentru vizita pastorală și dragostea părintească pe care o are asupra slujitorilor bisericii, invitându-l să mai poposească ori de câte ori este prin trecere, dar și la o Sfântă Liturghie Arhierească. ÎPS Părinte Mitropolit a apreciat râvna părinților care, într-o comunitate așa mică, au ridicat un locaș de cult, localitate ce nu a avut niciodată o biserică proprie. În prezent se fac ultimele pregătiri în vederea sfințirii Sfintei Biserici.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img