Ultimele știri

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Duminica a V-a după Paști (a Samarinencei) la Reședința Mitropolitană

În Duminica a V-a după Paști, numită a Samarinencei, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău. Alături de Părintele Mitropolit a coliturghisit un sobor de preoți și diaconi, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei. 

Cu binecuvântarea ÎPS Petru, omilia a fost rostită de Părintele Marin Osoianu, directorul Centrului de pelerinaj „EMAUS” al Mitropoliei Basarabiei, care a vorbit despre semnificația și importanța sărbătorii. Acesta a precizat că întâlnirea dintre Mântuitorul Iisus Hristos și femeia samarineancă ne oferă o lecție profundă despre iubirea și mila dumnezeiască. Părintele Marin a subliniat că, deși era o femeie considerată păcătoasă și exclusă din comunitatea sa, Hristos a văzut în ea o ființă vrednică de mântuire.

„Aceasta ne arată că Dumnezeu nu face diferențe între oameni, ci privește la inima fiecăruia, dorind ca toți să se apropie de El și să se mântuiască. Să urmăm exemplul Mântuitorului și să răspândim dragostea și iertarea în jurul nostru, pentru a deveni purtători ai păcii și credinței în lume”, a încheiat Părintele Marin.

La finalul Sfintei Liturghii, și ÎPS Părinte Mitropolit Petru a ținut un cuvânt duhovnicesc în care le-a vorbit credincioșilor despre evangheliile care se citesc în perioada Penticostarului, dar și despre semnificațiile textului evanghelic al Duminicii Samarinencei, care arată că Hristos n-a venit în lume doar pentru poporul iudaic, ci pentru întreg neamul omenesc. Înaltpreasfinția Sa a subliniat că femeia samarineancă, cea căreia i-a cerut Mântuitorul apă să bea, prefigurează Biserica alcătuită din neamuri diferite, care odată ce-L descoperă pe Hristos primesc în schimb „apă vie”, adică viața veșnică. 

După cuvântul de învățătură, întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei i-a binecuvântat pe fiecare credincios în parte și i-a îndemnat să caute izvorul adevăratei bucurii și împliniri, care poate fi găsit în întâlnirea cu Domnul Hristos și în așezarea învățăturilor Sale în viața de zi cu zi.

Clericii slujitori i-au miruit pe închinătorii prezenți și le-au dăruit câte o iconiță cu reprezentări ale sfinților greci, pe care pelerinii Centrului de pelerinaj „EMAUS” îi cinstesc prin pelerinajele pe care le fac, alături și sub îndrumarea Părintele Marin Osoianu. 

Cel mai recent pelerinaj a avut loc în Grecia, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Petru. Pelerinii români au avut posibilitatea de a se închina în numeroase biserici și mănăstiri și de a cinsti moaștele multor sfinți. Pelerinajul a culminat cu participarea la Sfânta Liturghie în ziua prăznuirii Sfântului Ioan Rusu Mărturisitorul, pe 27 mai, când s-au împlinit 100 de ani de la aducerea moaștelor acestuia în Insula Evia din Turcia. La procesiune au participat peste 2000 de credincioși ortodocși din întreaga lume.

Mai multe informații despre viitoarele pelerinaje pot fi accesate pe site-ul: www.emaustravel.ro

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img