Centrul Maternal este compus din trei ramuri importante:
- Centru de Consultanță care realizează susținerea în comunitate a cuplurilor mamă-copil și a familiilor aflate în situație de criză temporară, oferind servicii de asistență spirituală, psihologică, socială, juridică și materială.
- Centru în care se plasează cuplurile mamă-copil și gravidele aflate în situație de emergență. Aici echipa multidisciplinară elaborează un plan individual de intervenție prin care se urmărește consolidarea relației dintre mamă și copil, formarea deprinderilor de îngrijire a copilului, gestionarea resurselor în vedere creării unui mecanism de viață autonom. Centrul are capacitatea de a asista concomitent 10 cupluri mamă-copil.
- Centrul de găzduire secundară „Casa Maria” care asistă cuplurile mamă-copil ce vin din Centrul Maternal (mame minore sau orfane care mai au nevoie de acompaniere și mame cu un nivel înalt de motivare de a-și îmbunătăți viața). Beneficiarilor li se oferă o garsonieră pe un timp determinat.
În cadrul interviului pe care l-a oferit Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit postului de televiziune TVR Moldova, a evindențiat următoarele aspecte:
Sectorul Diaconia din cadrul Mitropoliei Basarabiei este format dintr-o echipă de profesioniști care fac posibil ca această asociație social-filantropică să sprijine parohiile și să dezvolte programe ce ajută diferite categorii de oameni nevoiași. Putem spune că este brațul social al Bisericii pe care o reprezintă în relația cu Instituțiile Statului în domeniu.
În toți acești 20 de ani de la înființare, prin munca neobosită a tinerilor voluntari, Diaconia a devenit o carte de vizită a Bisericii Ortodoxe Române, prin Mitropolia Basarabiei.
Printre realizările importante pe care le-a înfăptuit Diaconia se numără Centrul Maternal pentru Mame, un Centru pentru fete orfane, acțiunea de a hrăni oameni ai străzii în fiecare zi și educarea tinerilor să deprindă dragostea de aproapele prin implicarea lor ca voluntari.
Fiecare creștin și fiecare parohie poate găsi modalitatea proprie de manifestare a grijii față de aproapele și urmării altor învățături creștine. Prin Diaconia vom avea în continuare forța necesară ce va impulsiona și identifica noi forme de asistență ca răspuns la nevoile aproapelui.
Activitățile sociale ale Mitropoliei Basarabiei devin tot mai mult parte integrantă a întregii activități sociale realizate la nivelul Patriarhiei Române.
Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu
Referințe: https://diaconia.md/