ÎPS Părinte Mitropolit Petru a oferit tablete copiilor din parohia Sfântul Grigore Palama, mun. Chișinău, de ziua hramului

28 Noiembrie 2020

Înaltpresfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie la parohia Sfântul Grigore Palama” și “Buna Vestire” din Municipiul Chișinău (Preot Paroh Părintele Consilier, Sectorul Misiune, Pastorație și Asistență Socială, Nicolae Crețu), de ziua hramului Sfântul Grigore Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. La slujbă au participat Părintele Consilier Economic, Preot Victor Ghimpu și Părintele Protopop de Chișinău, Protoiereu Mitrofor Serafim Banari. De asemenea la Sfânta Liturghie a participat și Domnul Deputat în Parlamentul României, Domnul Constantin Codreanu.

 

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Înaltpresfinția Sa, Părinte Mitropolit, a oferit, Părintelui Paroh Nicolae Crețu, distincția de a purta bederniță, închipuind “sabia spirituală” care este Cuvântul lui Dumnezeu, “armă” a biruinței Împărăției Cerurilor. Totodată ÎPS Părinte Mitropolit a oferit tablete copiilor din parohie pentru a le fi de folos în învățământul on-line.

Sfântul Grigore Palama (1296-1359) este pomenit și în a doua Duminică din Postul Mare. La vârsta de 21 de ani a devenit ucenicul părintelui Nicodim Athonitul de lângă mănăstirea Vatopedu, a fost hirotonit preot în Tesalonic, iar mai apoi ridicat la rangul de arhiereu, fiind Arhiepiscop al Tesalonicului.

Sfântul Grigore este cunoscut ca teologul “energiilor divine necreate”, care a luptat împotriva ereticilor Varlaam de Calabria și Toma de Aquino care susțineau că lumina de pe Tabor a fost materială, stricăcioasă și trecătoare. Sfântul i-a combătut zicând că lumina Taborului este o energie necreată a lui Dumnezeu, izvorâtă din Ființa Sa nevăzută, care nu există în afara lui Dumnezeu prin care oamenii ajung “părtași firii celei dumnezeiești” (II Petru 1,4).

Arhiereul lui Hristos, Grigore Palama, a trecut la Domnul în anul 1359 la vârsta de 63 de ani, având 12 ani de arhierie. A fost canonizat în anul 1368 în vremea patriarhului Filotei Kokkinos.

Sfintele sale moaște se află în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Tesalonic.

 

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu.

 

Share