Ultimele știri

ÎPS Părinte Mitropolit PETRU îndeamnă toată suflarea la rugăciune și grijă pentru sănătate

Ne manifestăm îngrijorarea asupra situației dificile prin care sistemul medical trece, în această perioadă de grea încercare, prin care sănătatea credincioșilor este amenințată de virusul acesta perfid, ce s-a răspândit în întreaga lume. Îndemnurile Bisericii au fost din totdeauna spirituale, duhovnicești și la rugăciune. În ceea ce privește campaniile inițiate de Instituțiile Statului, Biserica își dorește ca ele să fie transparente, corecte și în folosul cetățenilor, evitându-se discriminarea de orice fel a fi ea.

Responsabilitatea totală de gestionare medicală a pandemiei și a campaniei de vaccinare, din punctul nostru de vedere, revine instituțiilor medicale și de specialitate în domeniu. Mitropolia Basarabiei nu poate lua nici o poziție în acest sens, decât să se roage ca Bunul Dumnezeu să lumineze mințile celor ce sunt responsabili în luarea deciziilor.

Procedurile medicale sunt gestionate de medici, precum Biserica se îngrijește de „sănătatea” sufletească a credincioșilor, așa și medicina se ocupă de sănătatea trupească a cetățenilor.

Arma biruitoare a Bisericii este rugăciunea. Pe tot cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, în toate bisericile, preoții și credincioșii, se roagă pentru conducătorii țării, ca ei să fie luminați de Duhul Sfânt să ia decizii corecte și benefice față de cetățeni, nealterând libertatea religioasă; pentru doctorii și asistenții medicali care prin jertfa și sacrificiul lor să primească putere și răbdare ca să reușească să trateze pe toți cei aflați în suferință, atât din pricina virusului, cât și din alte motive preexistente; pentru oamenii de știință, cercetători și experți ca să folosească darul cunoașterii oferit de Dumnezeu în descoperirea metodelor cât mai eficiente de a stopa această pandemie; pentru cei bolnavi, aflați în suferință, ca Dumnezeu să îi însănătoșească grabnic; pentru victimele acestui virus, dar și pentru familiile îndurerate ca ele să nu-și piardă speranța și nădejdea și pentru cei sănătoși ca să fie feriți de orice boală și neputință, să se îngrijească pentru sănătatea lor și a celor din jur.

Tot în acest context ne dorim ca sursele de informare media să transmită corect realitatea în care trăim fară a manipula într-un fel sau altul și fără a crea panică, frică și dezorientare, astfel să instaureze haos în gândirea și comportamentul cetățenilor. Considerăm că neîncrederea oamenilor în autoritățiile statului și în medici este un efect al informațiilor false care cu repeziciune se răspândesc în spațiul on-line. Recomandăm tuturor să se informeze corect, din surse oficiale, înainte de a lua decizii ce privesc sănătatea individuală și a celor din jur.

Patriarhiei Română și  Mitropolia Basarabiei recomandă clericilor ca opiniile personale să nu fie manifestate public, pentru a se menține pacea socială, a nu influența într-un mod sau altul creând dezbinare, astfel păstrându-se libertatea fiecăruia care este oferită omului încă de la crearea lui și este garantată de Constituția Republicii Moldova.

Încă de la începuturi, când situația era incertă și totul un necunoscut, Mitropolia Basarabiei, prin misiunea ei social-filantropică, a contribuit în diferite moduri la ajutorarea instituțiilor medicale, școlare și a credincioșilor aflați în situații dificile. Au fost procurate echipamente medicale (halate chirurgicale, măști de protecție, combinezoane și bonete chirurgicale), dezinfectanți, aparate respiratorii, produse alimentare atât pentru spitale, cât și pentru familii defavorizate, tablete pentru elevi și  caiete de lucru pentru acasă (aprobate de Ministerul Educației) care să ușureze învățământul on-line al copiilor, etc.

Așadar, în toată această perioadă, Mitropolia Basarabiei, a respectat cu strictețe măsurile luate de autoritățile statului și recomandările medicilor, întrucât nu au fost înregistrate ca sursă de infectare bisericile.

Susținem și încurajăm credincioșii să se informeze cât mai corect, să respecte măsurile sanitare, punând la dispoziție în lăcașurile de cult dezinfectante și măști de protecție, și să respecte o distanță necesară unul față de celălalt. Ne încredem în ajutorul lui Dumnezeu păstrând în același timp principiile sanitare și de igienă, ca teama să nu se instaleze în inima oamenilor. Credința nu se identifică cu indiferența față de boală și nu înlocuiește medicina, ea este o manifestare a dorinței noastre de mântuire sufletească, iar Dumnezeu se îngrijește de trupurile noastre prin înțelepciunea și priceperea pe care a dăruit-o medicilor.  Recomandăm tuturor credincioșilor ca la primele simptome să ceară sfatul și îndrumarea doctorilor de familie, să se prezinte la consultații medicale, să asculte îndemnurile și să respecte tratamentele medicilor ce lucrează pentru alinarea suferinţei bolnavilor.

În această perioadă extrem de grea, când ţara noastră se confruntă cu cel mai intens val al pandemiei, viaţa şi sănătatea, fiind daruri primite de la Dumnezeu, trebuie păstrate şi cultivate cu multă grijă, smerenie şi înţelepciune, spre binele personal, al familiei şi al societăţii în care ne aflăm.

Biserica nu este parte a problemei, ci este parte a soluției în fața acestei crize a pandemiei, atât prin virtuțile creștinești ale dragostei și compasiunii, prin spiritul de sacrificiu în loc de egoism, prin milă în loc de separare și abandonare a celor bolnavi, cât și prin susținerea și încurajarea medicilor care astăzi se sacrifică mai mult ca oricând pentru aproapele lor.

Apreciem eforturile tuturor instituțiilor care luptă pentru prevenirea și combaterea răspândirii virusului și tratarea acestuia, căci acum avem nevoie unii de alții să conlucrăm și să ne aducem aportul pentru soluționarea cât mai grabnică și corectă a crizei pandemice.

Cu arhierească binecuvântare și îndemn la rugăciune,

                                            † Petru

 

                              Arhiepiscopul Chișinăului

                 Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img