În cadrul discuțiilor au participat Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului și Părintele Diacon Constantin Olariu, Consilier Mitropolitan, Sectorul Media, Comunicare și Relații Publice.
Punctele atinse de către ÎPS Părinte Mitropolit au fost importanța relației de colaborare între Biserică și Parlamentul Republicii Moldova, bazată pe un principiu al armoniei, al înțelegerii și cooperării, cele două instituții fiind unite de viața socială comună a oamenilor, ei, cei din urmă, având o dublă calitate: de cetățeni ai Statului și de credincioși ai Bisericii.
Locul Bisericii a fost și este dintotdeauna în interiorul Statului. Potrivit Învățăturii Ortodoxe, Biserica este o realitate duhovnicească, sacramentală, mistică, dar și o realitate instituțională, socială, filantropică, de aceea omul aparține atât Împărăției Cerurilor, cât și împărăției Cezarului, după cum ne învață Mântuitorul prin Sfântul Apostol și Evanghelist Matei în capitolul 22 (ÎPS Petru).
Înaltpreasfinția Sa a adus la cunoștință, Domniei Sale, proiectele Mitropoliei Basarabiei desfășurate în ultimul timp, dar și cele viitoare aflate în agenda de lucru a Sectoarelor Mitropolitane.
Preocuparea primordială a Bisericii este rugăciunea, grija pentru sufletele credincioșilor, păstrarea învățăturii corecte despre Dumnezeu, săvârșirea Sfintelor Taine necesare mântuirii oamenilor prin a oferi credincioșilor darul Duhului Sfânt și Trupul și Sângele lui Hristos. Însă pe lângă toate acestea, Mitropolia Basarabiei are și o misiune pe care și–a asumat-o cu desăvârșire și anume filantropia. Activitatea social-filantropică a Mitropoliei Basarabiei dovedește că Biserica nu se ocupă numai de sufletul omului, ci și de bunăstarea lui socială. În acest context Biserica și Statul trebuie să fie cei mai buni parteneri pentru a asigura un sprijin poporului, alinându-i suferințele (ÎPS Petru).
ÎPS Părinte Mitropolit Petru a oferit în dar Domnului Președinte o icoană cu Mântuitorul Hristos și cu Fecioara Maria ca semn al celor ce-l vor călăuzi în misiunea sa în slujba poporului basarabean. De asemenea Înaltpreasfinția Sa a mai oferit o Bilblie (ediție limitată) care să fie carte de căpătâi și îndrumătoare în viața creștinească.
Domnia Sa, Domnul Președinte, și-a arătat deschiderea spre o colaborare cât mai frumoasă, și a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit pentru primirea călduroasă și pentru darul primit. A apreciat implicarea Mitropoliei Basarabiei în viața spirituală și socială a poporului din Republica Moldova și a rămas profund inpresionat de numărul bisericilor noi construite în spațiul basarabean, care deservesc, pe timp ce trece, un număr cât mai mare de credincioși.
Manifestând dorința de a contribui la misiunea Mitropoliei Basarabiei, Domnia Sa, Domnul Igor Grosu, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, a încheiat cu o frază desprinsă din suflet: “Ajutați-mă să înțeleg nevoile Bisericii, ca eu să am posibilitatea de a simți și ajuta poporul prin Biserică”.
Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu.