Ultimele știri

“În aceste vremuri de grea încercare Maica Domnului, ca o Mamă preabună, stă în genunchi în fața Împăratului Ceresc și se roagă pentru sănătatea noastră, căci suntem copii ei.” (ÎPS Petru)

  Luni, 21 septembrie, în ziua Praznicului “Nașterii Maicii Domnului”, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a săvârșit Sfânta Liturghie la “Mănăstirea Pogorârea Sfântului Duh”, satul Găvănoasa, raionul Cahul, stareț fiind Părintele Protosinghel Iustinian Budescu, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei.

      În cuvântul de învățătură Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre viața Maicii Domnului, dar și despre importanța Născătoarei de Dumnezeu în planul de mântuire a lumii.

      Sărbătoarea Praznicului Nașterii Maicii Domnului datează din secolul al V-lea, iar în secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a alcătuit condacul și icosul praznicului, aflate în rânduiala bisericească până astăzi. Canonul de la  slujba Utreniei a fost alcătuit de Sfinții Andrei Criteanul și Ioan Damaschin reprezentânt o mărturisire de credință pentru cei care de-a lungul timpului au atacat preacinstirea Maicii Domnului.

    Despre locul nașterii Fecioarei Maria există mai multe ipoteze. Sfântul Epifanie Monahul susține a fi Nazaretul (orașul dreptului Ioachim), Sfinții Chiril al Alexandriei și Ioan Gură de Aur susțin Betleemul (orașul natal al Anei), iar Sfântul Sofronie al Ierusalimului susține că s-ar fi născut în Ierusalim. Ioachim, tatăl Fecioarei Maria, se trăgea din seminția lui Iuda, urmaș al regelui David, iar Ana, mama Maicii Domnului, era fiica preotului Mathan, din Betleem, descendent din seminția lui Aaron. De aici vedem descendența lui Iisus: împărătească și preoțească.

   Nașterea Fecioarei Maria, Maica vieții veșnice, a fost un rod al rugăciunii și făgăduinței (Facere 3,15). Ea reprezintă darul lui Dumnezeu făcut omenirii de aceea Ioachim și Ana au trebuit să fie înduhovniciți prin asceză, post și rugăciune, răbdare și smerenie. Nașterea Maicii Fiului Întrupat al lui Dumnezeu a fost pregătită îndelung arătând iubirea lui Dumnezeu pentru oameni.

  Să aducem rugăciune către Maica lui Dumnezeu, Împărăteasa cerului și a pământului, care pe cei rătăciți îi povățuiește, pe cei bătrâni îi sprijină, pe prunci îi păzește, iar pe toți ne apără și ne ocrotește. Amin.

  La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit, împreună cu Părintele Stareț, a oferit mai multe distincții ctitorilor mănăstirii, care își arată râvna și dărnicia față de Biserică prin fapta cea bună.

Distinție de Vrednicie – Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni:

  1. Domnul Gheorghe Tabunciuc;
  2. Domnul Ștefan Lupu.

Ordinul Sfânta Cuvioasă Parascheva:

  1. Doamna Natalia Popov;
  2. Doamna Maria Ciorici;
  3. Doamna Dumitra Onilov;
  4. Doamna Oana-Mihaela Budescu;
  5. Doamna Ina Gîscă.

Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, gradul al II-lea:

  1. Familia Sergiu și Veronica Lazăr;
  2. Domnul Bosris Chiriac – Consilier;
  3. Domnul Petru Neagu – Consilier;
  4. Domnul Feodor Jantic – Consilier.

Articol redactat de Diaconul Constantin Olariu

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img