Ultimele știri

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva sărbătorit la Soroca de ÎPS Părinte Mitropolit Petru

De ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Pasrascheva, pe stil vechi, 27 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în orașul Soroca la parohia cu hramul Cuvioasei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfinția Sa a oferit spre închinare creștinilor o parte din veșmintele Cuvioasei Parascheva, ce vor sta în biserică până la sfârșitul săptămânii.

Născută în anul 1025 în satul Epivata, Sfânta Cuvioasă Parascheva, mai este numită în popor și Sfânta Vineri, Vinerea Mare sau Vinerea celor 12 Vineri. Din tradiție aflâm că mama ei se numea Sofia și tatăl Nechita, iar fratele ei a fost episcop de Madit, Eftimie. Sfânta a luat calea mănăstirii ascultând cuvintele Mântuitorului: “Orice voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8,34). În Evivata, satul ei natal, Sfânta s-a implicat în numeroase activități filantropice întemeind un cămin pentru săraci, orfani, văduve și suferinzi.

S-a strămutat la locașurile de veci la vârsta de 27 de ani și a fost înmormântată pe malul Mării Marmara, aproape de Kallicrateia (nume ce se traduce prin “mult curaj”).

Trupul neputrezit al Sfintei Parascheva a fost descoperit prin minune, iar de-a lungul timpului a fost purtat prin mai multe catedrale din cauza luptelor cu Imperiul Otoman, printre care catedralele din Târnovo (până în 1393), Vidin (5 ani), Belgrad (125 de ani), iar în 1521 turcii au luat sfintele moaște și le-au pus în palatul sultanului Suleiman. Patriarhia Ecumenică a răscumpărat moaștele sfintei cu suma de 12000 ducați de aur, dar în anul 1641 nemaifiind în capacitate de a plăti tribut Porții a cerut ajutorul binecredinciosului voievod moldovean Vasile Lupu care a primit în schimb moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Așadar în ziua de 13 iunie 1641, mitropolitul Varlaam (1632-1644), împreună cu episcopii Evloghie al Romanului și Gheorghe al Hușilor, în prezența domnitorului Vasile Lupu, au așezat moștele Sfintei Cuvioase Parascheva în Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, ca mai apoi în 1889 să fie mutate în Catedrala Mitropolitană. Din acel an sfintele moaște au mai fost mutate doar o singură dată, din cauza războiului, în anul 1944, pentru a fi protejate la Mănăstirea Gorova, împreună fiind aduse și moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași sunt pătrate intact, fiind învelite într-o pânză de in, sigilate, încă din 1641 de către mitropolitul Varlaam și domnitorul Vasile Lupu. Sfânta este cunoscută ca fiind făcătoare de minuni, vindecătoare de boli incurabile și izbăvitoate din multe nevoi, necazuri și primejdii.

 

Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img