La slujbă au participat Părintele Protoiereu Mitrofor Valeriu Enache, Protopop de Călărași, preoți din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului și autorități locale. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Mitropoliei Basarabiei, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Protopop Valeriu Enache.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit a oferit Părintelui Paroh Ioan Sajin dreptul de a purta bederniță, iar ctitorilor parohiei Gramate Mitropolitane Sfânta Cuvioasă Parascheva și Ștefan cel Mare și Sfânt, gradul al II-lea.
- Doamnei Lidia Platon;
- Domnului Gheorghe Jgurd;
- Domnului Constantin Șeremet;
- Domnului Alexandru Curmei.
Înaltpreasfinția Sa a oferit copiilor din parohiei 100 de caiete de lucru pentru exerciții suplimentare la limba și literatura română (casa a II-a și a III-a), matematică (clasa a II-a și a III-a), științe ale naturii și educație civică. Mitropolia Basarabiei a primit o donație de la Asociația Tighina din București un lot de 18230 de caiete de lucru pentru elevi, destinate parohiilor din Arhiepiscopia Chișinăului. Caietele au fost autorizate de Ministerul Educației din România cât și din Republica Moldova. Meritul deplin al acestei donații revine colaborării între ÎPS Părinte Mitropolit Petru și Domnul Alexei Păluță, Președintele Asociației Tighina, cât și Doamnei Iuliana Costin care este o bună credincioasă a Bisericii, urmând exemplul mironosițelor femei din vremea Mântuitorului.
Părintele Paroh, Ioan Sajin a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezența în comunitatea pe care o păstorește, pentru darurile oferite parohiei și pentru rugăciunile înălțare către Dumnezeu pentru slujitorii și turma Sa.
Părintele Mitropolit a lăudat munca Părintelui Paroh Ioan și activitățile sale în parohie, încredințându-l de încrederea și susținerea necontenită a Mitropoliei Basarabiei.
Această zi praznicală reprezintă imaginea Parohiei Vălcineț. Biserica din localitatea dumneavoastră este locul în care vă întâlniți cu Dumnezeu prin rugăciunea comună, este locul în care părintele Ioan, cu dragoste și răbdare, ascultă neîncetat problemele credincioșilor și caută să se îngrijească nu numai de sufletele lor, ci și de bunăstarea fiecăruia.
Nu întâmplător hramul Parohiei este „Acoperământul Maicii Domnului”, căci părintele prin rugăciunea lui stăruitoare este mijlocitor neobosit, asemenea Maicii Domnului, către Dumnezeu Tatăl pentru turma pe care o păstorește (IPS Petru).
ÎPS Părinte Mitropolit Petru a vorbit și despre Praznicul „Adormirii Maicii Domnului”:
Astăzi prăznuim pe Maica noastră, Maica milei, Maica milostivirii, ocrotitoarea tuturor celor ce sunt în nevoi.
În anul 911, în timpul unei privegheri de toată noaptea, în biserica Panaghia din Vlaherne, înspre dimineață, Sfântul Andrei, cel ce era întru totul al lui Hristos, și ucenicul său Epifanie au văzut pe Maica Domnului intrând în biserică îngenunchind și rugându-se cu lacrimi. Atunci a ridicat cinstitul său Omofor, strălucind ca soarele și acoperind poporul.
Cu toții simțim grija purtată de Maica Domnului, asemenea grijei unei mame asupra copiilor săi. Ea este mama noastră spirituală care cu mult tact, răbdare și dragoste ne călăuzește pe calea mântuirii.
În aceste vremuri cumplite când bolile s-au înmulțit din pricina păcatelor noastre avem nevoie cât mai mult de ajutorul și de rugăciunile Maicii Domnului. Avem nevoie de Acoperământul ei, de mijlocirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, căci noi întotdeauna mâniem pe Dumnezeu, greșim mult și atragem asupra noastră nenorociri asemenea celor pe care le trăim în ziua de astăzi, luând aminte de cuvintele Psalmistului „Multe sunt bătăile păcătosului” (Psalmul 31, 11).
Cu umilință să strigăm către Maica lui Dumnezeu ca să ne acopere pe noi cu Sfântul ei Acoperământ în toate zilele vieții noastre, iar în ziua Înfricoșătoarei Judecăți să ne prezentăm ca fii ei ascultători.
Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.