Marți, 03 Octombrie 2023, în Aula “Regina Maria” a Universității de Stat din Moldova, a avut loc deschiderea oficială a noului an universitar a extensiei Facultății de Teologie “Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
La acest moment istoric a fost prezent Preasfințitul Părinte VENIAMIN, Episcopul Basarabiei de Sud, delegatul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rectorii celor două universități – Dl. Prof. Univ. Dr. Tudorel Toader și Dl. Prof. Univ. Dr. Igor Șarov; Dl. Prof. Univ. Dr. Iulian Damian – prorectorul Universității din Iași; PC. Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan – decanul Facultății de Teologie din Iași, prorectorii si cadre didactice ale Universităților din Iași și din Chișinău; reprezentanți ai Ambasadei României la Chișinău, cât si alte cadre auxiliare.
În cadrul evenimentului a fost evocată necesitatea pregătirii viitorilor clerici și profesori de religie pentru Basarabia, a fost subliniată colaborarea dintre cele două universități, fiind subliniată importanța Facultății de Teologie din perioada interbelică, dar și în prezent.
Pentru cursurile de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă s-au înscris, pentru anul universitar 2023-2025, 25 de studenți care se vor bucura de burse de studii din partea Guvernului României, cazare si alte beneficii asigurate de Facultatea de Teologie din cadrul UAIC din Iasi și de Mitropolia Moldovei si Bucovinei, în colaborare cu Universitatea de Stat din Chișinău.
La finele evenimentului festiv de deschidere, Preasfințitul Părinte VENIAMIN a binecuvântat pe tinerii studenți oferindu-le câte un exemplar din “Învățătura Ortodoxa”. Ulterior, reprezentanții și conducerea Facultății de Teologie din Iași au avut un dialog cu studenții stabilind aspecte administrative și organizatorice, vizitând sala pentru cursuri și îndemnându-i la studiu și rugăciune.
Preasfinția Sa a evocat personalitățile din perioada interbelică, arătând că era o necesitate crearea acestei extensii, spunând: “Asistăm la un moment istoric, la un act firesc prin care absolvenții de Teologie Ortodoxă vor avea profesori calificați, un mediu academic propice studiului, diplome recunoscute la nivel național si internațional, oferindu-li-se posibilitatea de a-și continua studiile la Universități de prestigiu din străinătate”.
Preasfinția Sa a felicitat pe toți cei prezenți, pe conducătorii celor două universități și cadrele didactice, urându-le succes tinerilor teologi.