Ultimele știri

Corala Mitropoliei Basarabiei a susținut un Concert de Colinde în seara de 22 decembrie 2021

Creștinii din toate colțurile Basarabiei au venit, cu mic cu mare, să primească colindul Coralei Mitropoliei Basarabiei și să colinde, la rândul lor, pe ÎPS Părinte Mitropolit PETRU.

Evenimentul s-a desfășurat începând cu ora 19:30, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Excelenței Sale, Domnului DANIEL IONIȚĂ, Ambasadorul României în Republica Moldova și al oficialităților invitați la eveniment, care fiind în premieră se dorește a se înscrie în seria marilor concerte ce se vor organiza pe viitor în cadrul Mitropoliei Basarabiei.

Concertul a fost prezentat de Doamna Ana Tkacenko, actriță la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu, Consilier Mitropolitan, Sector Media, Comunicare și Relații Publice.

La final Înaltpreasfinția Sa a mulțumit tuturor pentru participare și a oferit CORALEI MITROPOLIEI BASARABIEI o Diplomă Arhierească, în semn de recunoștință pentru dăruirea jertfelnică în slujirea bisericească prin cuvântul vieții veșnice și strădania de a conserva și promova tezaurul sacru al cântului bisericesc.

 

 

De asemenea, Excelența Sa, Domnul DANIEL IONIȚĂ, Ambasadorul României în Republica Moldova, a oferit Coralei o Diplomă de Excelență pentru artistică deosebită și dedicată de promovare a tradițiilor și obiceiurilor românești.

 

Sponsori au fost: Mitropolia Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor, Arhiepiscopia Chișinăului; Ambasada României în Republica Moldova; Centrul de Pelerinaj „EMAUS”, din cadrul Mitropoliei Basarabiei și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”.

 

 

CORALA MITROPOLIEI BASARABIEI a fost înființată în anul 2019 cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit PETRU și la inițiativa Preacucernicului Părinte Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier Mitropolitan pentru Relațiile cu Instituțiile Statului.

Corala este compusă din 12 membri care au preluat misiunea Apostolilor de a vesti și lăuda pe Hristos și care doresc să aducă, prin cântul lor, bucurie, pace, liniște și stare de rugăciune în sufletele și inimile tuturor.

Fie că este religios, fie că este laic, colindul nu este altceva decât o evanghelie populară, transmisă din generații în generații, este o Biblie nescrisă, dedicată exclusiv Nașterii Domnului.

Tradiție scumpă sufletului românesc și creștinesc, colindele vin din adânc de istorie creștină, tot așa cum vin și din adânc de istorie românească.

 Ne întrebăm cu toții: Cine le-a scris? De unde vin ele anume? Răspunsul este simplu: s-au născut odată cu creștinismul. Poporul, credincioșii sunt autorii cuvintelor.

Dacă cuvintele vin din Teologia Nașterii Domnului, melodiile vin din geniul poporului. Profunzimea colindelor se vede și în scopul lor de a ne face mai buni ca reflex la vederea Bunătății necuprinse a lui Dumnezeu.

 Cântecele de Crăciun vestesc bucuria Nașterii Domnului și explică taina ei în termeni simpli, dar te îndeamnă să te gândești și la cei mai puțini fericiți.

Ca an de an să bucure sufletul oamenilor cu mesajul Nașterii Domnului, prin cântec de colinde, Corala  Mitropoliei Basarabiei a prezentat și încântat inimile celor prezenți  un bogat program, din care amintim:

 

1) „Astăzi se naște Hristos” de compozitor Constantin Drăgușin

2) „Bună dimineața la Moș Ajun” de compozitor Ioan Costescu

3) „În lăcașul lui Crăciun” de compozitor Valentin Teodorean

4) ”Ziurel de zi” de compozitor Tiberiu Brediceanu

5) „Moș Crăciun” de compozitor Gheorghe Danga

6) „Lerui Mărului” de compozitor Gheorghe Danga

7) „Liniște și pace” de compozitor Gheorghe Danga

8) „La Vitleem colo-n jos”, armonizat de Nicolae Lugu

9) „Praznic luminos” de compozitor Timotei Popovici

10) „Ce vedere minunată” de compozitor Gheorghe Danga, avându-l ca solist pe domnul Constantin FRIPTULEAC

11) „Sara-i bun-a lui Crăciun”, armonizat de Nicu Moldoveanu

12) „Trei Crai de la Răsărit”, de compozitor Anton Pann și aranjat de Pr. Prof. Nicu MOLDOVEANU

13) „Triptic de colinde” – „Iată vin colindători”, „ Sus în vârful muntelui” și „ Gazde mari nu mai dormiți” de Tiberiu Brediceanu

14) „Colo-n umbra pomului”, prelucrat de Ioan D. Chirescu, aranjament de Gelu Stratulat, solist Părintele Arhidiacon Constantin OLARIU.

15) „Moș Crăciun”, compozitor Ioan BORGOVAN, aranjament pentru cor bărbătesc de Pr. Prof. C. Drăgușin

16) Triptic de colinde: „ Închinarea magilor”(melodie din Muscel), „Maica Sfântă”(melodie din Ardeal) și „La poartă la Țarigrad”, compuse de Vasile Popovici în aranjamentul lui Gelu Stratulat.

17) „Leru-i ler”, compozitor Gabriel Popescu

18) „Noapte de Crăciun” compozitor Pr. Ion Popescu-Runcu

 

 

 

Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img