Comemorarea aniversării a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei de către protopopiatele Arhiepiscopiei Chișinăului

15 Septembrie 2022

Ieri, 14 septembrie 2022, cu prilejul aniversării a 3 decenii de la reactivarea Mitropoliei Autonome a Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române, preoții din toate protopopiatele Arhiepiscopiei Chișinăului au săvârșit o slujbă de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român și asupra Mitropoliei în cei 30 de ani activitate misionară, socială și pastorală.

Pe lângă slujba de Te-deum, clericii din Protopopiatul Chișinău au oficiat Sfânta Liturghie la Biserica ”Sfinții Martiri Brâncoveni” din localitatea Codru, municipiul Chișinău, care îl are ca preot paroh pe Părintele Barbău Ion. La Dumnezeiasca Liturghie au participat și câțiva credincioși din parohie. 

În cuvântul adresat la finalul slujbei, Părintele Protopop de Chișinău, Iurie Nistor, a făcut o retrospectivă asupra anilor de istorie a Mitropoliei, insistând asupra faptului că cei 30 de ani de activitate, în pofida tuturor greutăților, criticilor și nedreptăților, au dat valoare și orientare poporului nostru, greu încercat de vremuri. Toți acești ani de muncă și efort necontenit au avut ca scop redarea libertății, unității şi demnității credincioșilor din Stânga Prutului.

De asemenea, Preacucernicul Părinte Iurie i-a felicitat pe ceilalți preoți slujitori, îndemnându-i spre o activitate rodnică și jertfelnică în numele lui Hristos, după modelul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit PETRU, căruia i se cuvine meritul acestor realizări și care au fost posibile prin munca, energia, tenacitatea şi viziunea Înaltpreasfinției Sale, prin ajutorul lui Dumnezeu și sprijinul credincioșilor.

Mai multe informații despre aniversare, dar și despre contextul și motivația reactivării Mitropoliei puteți citi aici: Aniversarea a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Autonome a Basarabiei din cadrul Patriarhiei Române.

Share