Ultimele știri

„Apă din Piatră” – tărâm al cunoașterii

Aproximativ 100 de tineri cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani au participat zilele acestea la ce-a de-a cincea ediție a Taberei de spiritualitate ortodoxă “Apă din piatră”, organizată de Parohia ortodoxă română „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului”, Orhei.

Pe lângă dorința de a le oferi o ocazie de a petrece o săptămână din vacanța mare într-un mod mai deosebit și într-un cadru organizat, tabăra a urmărit și educarea non-formală a participanților pe liniile spirituală, istorică și practică. În acest scop, programul zilelor a împletit rugăciunea și întâlnirile duhovnicești cu vizite la mânăstiri și monumente ale eroilor și ateliere diverse.

După masa de dimineață, fiecare zi a continuat cu cinci ateliere: limba română, istorie, broderie, muzică și dans. Atelierul de limbă română a atins punctual probleme de exprimare și de înțelegere, încercând să motiveze tinerii să se ajute unii pe alții să vorbească corect românește. Întâlnirea cu profesorul de istorie a pregătit ieșirile în afara taberei și a prezentat probleme actuale de societate oglindite în vremurile din urmă (ca, de exemplu, corupția).

Șezătoarea de broderie a adunat tabăra la cusut pe pânză și la înșirat de povești. Gândurile și gura se dezleagă ușor cu un ac de cusut în mână și cu mintea odihnită.

Atelierul de muzică a pariat pe chitară și, în special, pe genul folk. Cântecele românești ale artiștilor celebri cu câteva decenii înainte le-au arătat tinerilor că este cât se poate de posibilă simbioza dintre un fundal muzical de calitate și versuri pline, purtătoare de semnificații. În final, prin dans și mișcare fizică, tinerii s-au reîntâlnit cu pasul popular românesc și cu principalele dansuri tradiționale, împletite și cu mișcări contemporane.

Valeria M. din Soroca mărturisește că s-a bucurat de lucrurile învățate, printre care dansurile noi, și de prieteniile legate. Andrei Ț. din Chișinău a fost impresionat de felul în care atâția tineri s-au unit într-un grup compact, dar și de părinții și ierarhii care au venit anume să ofere un sfat și un gând duhovnicesc bun participanților.

Organizatorii speră ca deprinderile dobândite în cadrul atelierelor să rodească poate ca pasiuni  individuale, care fie să atragă tinerii la următoarea ediție a Taberei, fie să-i motiveze să predea și altora cele învățate.

Iuliana Timofti,

 voluntară la Asociația Studenților Creștini Ortodocși, filiala Iași

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img