Ultimele știri

Eroii Români pomeniţi la Micleuşeni, Străşeni

Luni, 24 octombrie 2016, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, împreună cu un sobor de preoţi din protopopiatul Călăraşi, a oficiat slujba de parastas pentru pomenirea sufletelor ostaşilor români înmormântaţi în cimitirul din satul Micleuşeni, Străşeni, cu ocazia sărbătoririi zilei Armatei Române la 25 octombrie.

La slujba de pomenire au fost prezenţi reprezentanţi ai Ambasadei României la Chişinău, ai Armatei Naţionale a R. Moldova, ai Consiliul Raional Străşeni, ai Societăţii Culturale „Ginta Latină”, filiala Nisporeni şi Micleuşeni.

Un omagiu eroilor români, din parte Ambasadei României la Chişinău, au adus dl colonel Dumitru Neacşu, ataşatul militar al Ambasadei României la Chişinău, Excelenţa Sa Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, dl Anatol Şalaru, Ministrul Apărării a Republicii Moldova şi Ion Dima, primarul satului Micleuşeni şi PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului.

PS Antonie, în cuvântul său, între altele, a spus: „Aceşti eroi, care dorm, aici, somnul de veci, sunt şi astăzi la datorie. Ei dau mărturie despre adevărul istoric al acestor meleaguri româneşti. Ei ne ajută să ieşim din întunericul propagandei sovietice, care ani la rândul ne-a inoculat neadevăruri cum ar fi că pe cele două maluri ale Prutului locuiesc două popoare diferite”. „Avem datoria să nu uităm jertfa lor. Să-L rugăm pe Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletele eroilor români cu drepţii, iar nouă să ne dea putere şi lumină să învăţăm de la ei cum să ne iubim Neamul şi Ţara şi cum să apărăm credinţa strămoşească”, a îndemnat PS Antonie.

În cimitirul ostaşilor români din Micleuşeni îşi dorm somnul de veci 223 de eroi români, aparţinând Regimentelor 63 Artilerie şi 67 Infanterie, căzuţi în ziua de 8 iulie 1941, în luptele, de pe Valea Dolnei, date de Armata Română pentru eliberarea Basarabiei de sub sovietici.

În anii de după război, puterea sovietică, pentru a da uitării jertfele ostaşilor români, au distrus cimitirul şi pe acel loc a construit un atelier de cherestea.   

Cimitirul a fost reconstruit de către Oficiul Naţional al Cultului Eroilor din România în colaborare cu Consiliul Raional Străşeni şi cu sprijinul Societăţii Culturale „Ginta Latină”, filiala Nisporeni. Cele 84 de cruci cu inscripţia „Eroi români necunoscuţi” sunt amenajate în 7 rânduri. Reinaugurarea cimitirului a avut loc la 23 octombrie 2008.

În R. Moldova există aproximativ 300 de cimitire (gropi comune sau locuri neîmprejmuite), unde-şi dorm somnul de veci zeci de mii de soldaţi români căzuţi în timpul celui de-al doilea război mondial pentru eliberarea Basarabiei. Cimitire amenajate, asemenea celui de la Micleuşeni, sunt la Ţiganca, Cania, Nicolăieuca, Feşteliţa, Vărzăreşti şi Vărvăreuca.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img