Ultimele știri

Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru, la slujba de Te Deum în cinstea Patriarhului Daniel – 17 ani de slujire patriarhală

Astăzi, 30 septembrie 2024, la Catedrala Patriarhală din București, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a participat la slujba de Te Deum oficiată în cinstea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, cu ocazia împlinirii a 17 ani de la întronizarea în scaunul patriarhal.

Ceremonia solemnă a fost un moment de rugăciune și recunoștință pentru rodnica păstorire a Patriarhului Daniel, care a marcat un capitol important în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În această atmosferă de înaltă spiritualitate, Mitropolitul Basarabiei a adus un mesaj de mulțumire și felicitare Preafericirii Sale, subliniind importanța și impactul lucrării sale pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, dar și pentru credincioșii din Basarabia.

În mesajul său, ÎPS Părinte Mitropolit Petru a evidențiat legătura profundă de rugăciune și unitate între Mitropolia Basarabiei și Patriarhia Română, mulțumind Preafericitului Părinte Daniel pentru sprijinul acordat poporului român din Basarabia și pentru grija sa pastorală necontenită. „Suntem recunoscători pentru dragostea și sprijinul pe care Preafericirea Voastră îl arătați Mitropoliei Basarabiei și poporului nostru binecredincios. Ați fost mereu un far călăuzitor pentru noi, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel: „Vrednic este lucrătorul de plata sa” (1 Timotei 5, 18), iar lucrarea Preafericirii Voastre este cu adevărat una binecuvântată și roditoare”, a afirmat Mitropolitul.

Ierarhul a subliniat, de asemenea, rolul esențial al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în păstrarea unității și identității românești în Basarabia, accentuând că sprijinul constant oferit de Patriarhia Română a fost și este o binecuvântare neprețuită pentru clerul și credincioșii din această parte a României istorice. „Ați arătat o grijă deosebită față de Mitropolia noastră, sprijinindu-ne în păstrarea credinței strămoșești și a identității noastre românești. Cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur, „slujirea este înălțare prin smerenie”, vă descriu cu prisosință, deoarece, prin faptele și învățăturile Preafericirii Voastre, ați devenit un model viu de iubire jertfelnică pentru Hristos și Biserica Sa”, a mai adăugat Mitropolitul Basarabiei.

La finalul urării sale, Înaltpreasfințitul Petru a arătat că clericii și credincioșii Mitropoliei Basarabiei se roagă neîncetat pentru sănătatea și îndelungata păstorire a Patriarhului Daniel. „Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să Vă dăruiască mulți ani binecuvântați la cârma Bisericii Ortodoxe Române, cu pace, sănătate și fapte mântuitoare. Fie ca lumina Duhului Sfânt să vă călăuzească în toate zilele vieții, iar chipul Preafericirii Voastre să fie mereu o oglindire a „luminii celei neapropiate” (1 Timotei 6, 16)”, a spus IPS Petru, încheind cu o binecuvântare plină de evlavie.

Evenimentul de la Catedrala Patriarhală a fost un moment de sărbătoare pentru întreaga Biserică Ortodoxă Română, care, sub conducerea înțeleaptă a Patriarhului Daniel, a cunoscut o perioadă de consolidare și dezvoltare atât la nivel pastoral, cât și cultural și social.

Slujba integrală de Te Deum poate fi urmărită pe:

Credit foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img