Ultimele știri

Eveniment istoric la Cricova: Prima slujbă arhierească în Parohia „Sfântul Alexandru din Svir”

Joi, 12 septembrie 2024, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Alexandru de Svir, comunitatea ortodoxă din Cricova a trăit un moment de profundă bucurie duhovnicească, prilejuit de prima slujbă arhierească din istoria Parohiei „Sfântul Alexandru din Svir”. Evenimentul a fost oficiat de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, primul ierarh al Patriarhiei Române care a trecut pragul acestui sfânt lăcaș.

Încă din zorii zilei, enoriașii parohiei din Cricova, împreună cu autoritățile locale, soborul de preoți și copiii îmbrăcați în portul tradițional românesc, au întâmpinat cu pâine, flori și multă emoție pe ÎPS Părinte Petru. Alături de Părintele paroh Andrei Percic și de doamna preoteasă Ana Percic, Mitropolitul Basarabiei a fost primit cu dragoste de toți cei prezenți, marcând astfel un moment deosebit de sărbătoare pentru această comunitate.

Soborul de preoți, printre care și consilierii eparhiali și protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, au însoțit pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru în săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Atmosfera de rugăciune a fost înălțată de răspunsurile date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, care a adus o notă solemnă și duhovnicească evenimentului.

În cuvântul său de învățătură, Părintele protopop Ioan Marian, protopop de Orhei, a vorbit despre viața și faptele minunate ale Sfântului Cuvios Alexandru de Svir, ocrotitorul bisericii din Cricova, subliniind modelul vieții sale duhovnicești și râvna pentru credința ortodoxă. De asemenea, a lăudat decizia enoriașilor din Cricova de a reveni sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române, considerând un gest de mare curaj și demnitate spirituală.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Părinte Petru a săvârșit o slujbă de Te Deum, aducând mulțumire lui Dumnezeu pentru binecuvântările revărsate asupra comunității din Cricova și pentru râvna Părintelui Andrei Percic, care a reușit, cu multă dăruire, să înfrunte provocările și nedreptățile pentru binele duhovnicesc al enoriașilor săi. Mitropolitul Basarabiei a subliniat frumusețea bisericii construite în stil maramureșean, o adevărată bijuterie arhitecturală care păstrează vie tradiția și istoria jertfelnică a poporului român de pretutindeni.

În semn de recunoștință pentru activitatea sa pastorală și misionară, ÎPS Petru i-a oferit Părintelui Andrei Percic o distincție de vrednicie, subliniind eforturile continue ale acestuia de a păstra trăirea autentică în Hristos și identitatea românească în Cricova. „Curajul și înțelepciunea cu care Părintele Andrei și-a condus enoriașii sunt demne de laudă. Prin fiecare demers făcut pentru Biserica și Neamul Românesc, a arătat o puternică credință și o dragoste neclintită față de tradițiile poporului nostru din Basarabia”, a spus Mitropolitul Basarabiei.

Părintele Andrei Percic a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Petru pentru binecuvântarea și prezența la hramul parohiei, exprimându-și bucuria și recunoștința pentru faptul că ÎPS Petru a fost primul ierarh care a oficiat o slujbă arhierească în acest sfânt lăcaș. „Este o pronie dumnezeiască ca Înaltpreasfinția Voastră să fiți cel care aduceți această binecuvântare asupra parohiei noastre, dându-ne curaj și motivându-ne ca să muncim cu mai mult spor pentru binele spiritual și pentru mântuirea enoriașilor care ne treg pragul”, a adăugat Părintele paroh.

Evenimentul s-a încheiat cu alocuțiuni din partea primarului și ex-primarului orașului Cricova, precum și a altor ctitori și susținători ai parohiei, care și-au exprimat bucuria și sprijinul pentru această zi istorică.

Parohia „Sfântul Alexandru din Svir” din Cricova a demonstrat, prin acest eveniment, că este o comunitate unită și plină de credință, înfruntând cu demnitate toate provocările pentru a păstra nealterată dragostea față de Dumnezeu și de Biserica strămoșească.

Galeria foto poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img