Ultimele știri

Mănăstirea Putna reunește românii de pe cele două maluri ale Prutului prin evenimente culturale

Cu binecuvântarea ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, în perioada 6-7 iulie 2024, Părintele Maxim Melinti, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei, a participat la o serie de evenimente științifico-culturale alături de academicienii: Mihai Cimpoi, Ion Tighineanu – președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Hadârcă – vicepreședintele AȘM, Leonid Popescu – maestru în arte, scriitor și pictor.

Primul popas al delegației a avut loc în localitatea Pererîta, raionul Briceni, satul natal al marelui poet Grigore Vieru. La Casa-muzeu, înființată pe locul casei părintești, delegația academică a fost întâmpinată cu tradiționala pâine și sare de către oficialități, preotul paroh, administrația muzeului și elevii Gimnaziului Pererîta. După schimbul de cuvinte de salut, delegația a vizitat tezaurul muzeului.

În a doua jumătate a zilei, delegația s-a deplasat în localitatea Ipotești, județul Botoșani, România, locul de naștere al marelui Mihai Eminescu. Aici, membrii delegației au vizitat Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, care include Casa Părintească a familiei Eminovici și Bisericuța familiei.

Dimineața zilei de 7 iulie a început cu o vizită la Chilia Cuviosului Daniil Sihastru, din Suceava. De aici, delegația s-a deplasat la Mănăstirea Putna – locul de odihnă veșnică al Domnului Moldovei, Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt. Numeroși oaspeți, conducerea Consiliului Județean, intelectuali, tineri și copii din Bucovina românească și cea ucraineană au întâmpinat cu pâine și sare grupul de academicieni și scriitori basarabeni.

După binecuvântarea oferită de Preacuviosul Arhimandrit Dosoftei, a urmat o activitate științifică, prezidată de dl Ion Tighineanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, care a subliniat importanța personalităților remarcabile – Sfântul Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu, pentru promovarea culturii și spiritualității ortodoxe românești în întreaga lume. Domnul academician, conform Hotărârii Prezidiului AȘM nr. 115 din 4 iulie 2024, a oferit Diploma „Promotor al valorilor spirituale” Preacuviosului Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, pentru promovarea neabătută a valorilor spiritualității creștine.

Au susținut comunicări științifice: acad. Grigore Tinică, prof. univ. dr. cardiochirurg (Iași); acad. Mihai Cimpoi, președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; acad. Ion Hadârcă, vicepreședinte al AȘM; preotul Maxim Melinti, Consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei; prof. dr. Alexandru-Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni; prof. Ioan Ițco, președintele A.J.T.R. – filiala NE; Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Părintele consilier Maxim Melinti a oferit Diploma de Vrednicie dlui prof. Ioan Ițco, pentru credință și curaj, și pentru munca prodigioasă în promovarea valorilor moral-spirituale pe ambele maluri ale Prutului.

În a doua parte a evenimentului au avut loc lansări de carte, incluzând cele zece volume ale Epopeei Ștefaniene „Cavalerii Crucii” ale scriitorului sucevean Andrei Breabăn și lucrările lui Leonid Popescu: „Depărtări din valea Răutului”, „Tragedie pozitivă” și „Sătenii de pe Răut”. De asemenea, a fost deschisă expoziția de grafică „Biserici și mănăstiri din Moldova” semnată de Leonid Popescu.

La solicitarea Preacuviosului Stareț Arhim. Melchisedec, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a oferit mai multe distincții participanților la acest for academic:

  • Ordinul „Mușatinii”: dl Ion Tighineanu și dl Andrei Breabăn;
  • Ordinul „Sf. Ierarh Iacob Putneanul”: dl Leonid Popescu;
  • Ordinul „Zoe Dumitrescu Bușulenga – Maica Benedicta”: dl Mihai Cimpoi, dl Ion Hadârcă și preotul Maxim Melinti.

Părintele consilier Maxim Melinti a declarat că „această întâlnire nu doar că ne amintește de valorile noastre comune, dar ne și întărește legăturile spirituale și culturale între frații de pe ambele maluri ale Prutului. Este un prilej de mare bucurie să vedem că moștenirea lui Ștefan cel Mare și Mihai Eminescu continuă să inspire generații întregi”.

La final, participanții au fost invitați să participe la o serie de momente artistice, inclusiv recitaluri de poezie și interpretări muzicale, care au contribuit la atmosfera încărcată de spiritualitate și cultură a evenimentului.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img