Ultimele știri

Interviu cu Părintele Iurie Nistor despre veșmântul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava: un odor binecuvântat adus în biserica noastră

„De n-ar zidi Domnul casa, în zadar s-ar osteni cei ce o zidesc; de n-ar păzi Domnul cetatea, în zadar ar priveghea cel ce o păzește” (Psalmul 126, 1).

Duminică, în săptămâna a II-a după Cincizecime, pe 7 iulie 2024, Biserica Ortodoxă cinstește Aducerea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, de la Cetatea Albă la Suceava, în anul 1402.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și cu purtarea de grijă a Preacucernicului Părinte Iurie Nistor, protopopul de Chișinău și parohul bisericii cu hramul „Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. M. Mc. Ecaterina” din Stăuceni, Chișinău, veșmântul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava este pus permanent spre închinare credincioșilor din Basarabia.

Biserica „Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava și Sf. M. Mc. Ecaterina” din Stăuceni, Chișinău

Cu această ocazie minunată, am avut bucuria de a discuta cu Părintele Iurie Nistor despre această sărbătoare și despre viața parohiei.

Pr. Ilie Cucu: Preacucernice Părinte Iurie, vă rugăm să ne spuneți câteva detalii bibliografice și ce v-a determinat să urmați vocația preoțească?

Pr. Iurie Nistor: M-am născut în Basarabia, în satul Otac, raionul Rezina. Studiile gimnaziale le-am finalizat în Republica Moldova. În anul 2002, am fost admis la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Bacău, iar în 2006, la Facultatea de Geodezie și Cadastru din cadrul Facultății de Silvicultură din Brașov. Din îndemnul duhovnicului și din dragostea și dorul de a-L cunoaște pe Dumnezeu, m-am înscris la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu, având binecuvântarea PS Antonie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, actualmente Episcop de Bălți.

Pr. Ilie Cucu: Vă rugăm să ne povestiți ce v-a motivat să vă reîntoarceți în țară și cum ați ajuns să fiți preot al Parohiei din Stăuceni?

Pr. Iurie Nistor: Pe parcursul anilor de studii, aflam mai multe informații cu privire la problemele și provocările pastorale cu care se confruntau frații de acasă, din sânul Mitropoliei Basarabiei, precum și de numărul insuficient al preoților slujitori. Astfel, sensibilizat, după cei 16 ani petrecuți în România, unde mi-am însușit cunoștințe, experiențe și prietenii, în anul 2018 m-am hotărât să mă întorc în Basarabia, împreună cu soția și cei 2 copii, acceptând crucea preoției și misiunea sacerdotală în ținutul natal.

Hirotonia în treapta preoției a avut loc în orașul Ialoveni, la biserica „Sf. Martiri Brâncoveni”, la data de 7 iulie 2018, de către ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei. În primăvara anului 2019, Părintele Mitropolit mi-a încredințat actele parohiei din Stăuceni. În felul acesta am considerat că poate cel mai bine e să-i ajut pe cei de acasă și să-l urmez pe Hristos cu tot sufletul.

Pr. Ilie Cucu: Părinte protopop, vă rugăm să ne descrieți situația comunității de credincioși din localitatea Stăuceni la începutul slujirii preoțești și cu ce probleme v-ați confruntat?

Părintele Iurie Nistor: Parohia a fost înființată în anul 2004, la inițiativa unui grup de credincioși din localitate, dornici să aibă o biserică a neamului, în care să se țină slujbele în limba română și să fie sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe Române. Timp de 15 ani, parohia s-a confruntat cu multe dificultăți, precum lipsa unui spațiu liturgic, a terenului pentru construcția bisericii, împotrivirea autorităților locale și a unui număr considerabil de locuitori manipulați și greșit informați, lipsa de fonduri, și o comunitate descurajată.

În primăvara anului 2019, când am fost numit preot paroh, am întreprins mai multe acțiuni pentru revitalizarea parohiei: actualizarea actelor juridice, căutarea unui edificiu pentru săvârșirea slujbelor și identificarea enoriașilor dispuși să ne sprijine.

Însă, pe măsura dorinței de a se rezolva toate cele necesare ca să se poată săvârși Sfintele Slujbe, apăreau neputințele și nereușitele. Era lucru de înțeles că doar Mila Lui Dumnezeu și ajutorul sfinților puteau salva situația. Am început un program de rugăciune și, iată, după o perioadă de timp, sfinții și-au arătat puterea, iar lucrurile au început să prindă un contur hotărât. Am identificat un teren privat, foarte bine amplasat pentru viitoarea biserică, în partea veche a comunei.

Din discuțiile purtate cu doamna Ecaterina Sârbu – proprietara terenului, comunitatea trăiește prima mare minune: doamna Ecaterina și-a dorit să doneze 5 ari bisericii, iar restul terenului de 8 ari din lot îl oferă cu posibilitate de cumpărare. În urma trăirii acestei bucurii, Parohia se îmbogățește cu încă o sfântă ocrotitoare, Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, ca semn de prețuire și respect din partea comunității pentru primul ei ctitor, Ecaterina Sârbu.

Urmează o perioadă cu multe eforturi și emoții pentru a obține autorizația de construcție a unui Paraclis închinat celor doi sfinți ocrotitori – Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina.

Pr. Ilie Cucu: Ne puteți povesti câteva lucruri sau poate chiar o mărturie despre ajutorul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava?

Pr. Iurie Nistor: Cu mare bucurie vă pot spune că, de-a lungul timpului, Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava a adus alinare și ajutor multor credincioși din parohia noastră. Mulți dintre enoriași au mărturisit cum rugăciunile către Sfântul Ioan au adus vindecări miraculoase și rezolvări ale problemelor lor.

De asemenea, pe data de 14 iunie, anul curent, comunitatea noastră a primit în dar un mare odor: veșmântul Sfântului, care a stat pe moaștele sale de la Suceava. Acest veșmânt a fost adus și așezat în sfântul nostru lăcaș, alături de copia Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Axion Estin” din Mănăstirea Vatopedu, Muntele Athos, pe care am primit-o în cea mai grea perioadă a pandemiei Covid și care a fost și este o mare mângâiere pentru noi.

Copia icoanei făcătoare de minuni „Axionița” din Sfântul Munte Athos, așezată spre cinstire în Parohia Stăuceni

Astfel, așteptăm pe toți credincioșii să vină să se închine și să se roage împreună cu noi Sfântului Mucenic și Maicii Domnului, ca să primească tămăduiri și ajutor în toate necazurile lor. Am convingerea că prezența acestui veșmânt sfințit va aduce și mai multă binecuvântare și har comunității noastre.

Pr. Ilie Cucu: Vă rugăm să ne împărtășiți câteva gânduri de încheiere. Ce mesaj aveți pentru cei ce citesc acest interviu?

Pr. Iurie Nistor: Aduc mulțumiri Bunului Dumnezeu pentru toate binecuvântările Sale asupra comunității noastre, ocrotitorilor noștri cerești, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, precum și tuturor credincioșilor noștri, care ne sprijină și ne sunt alături.

Fie ca în aceste vremuri grele, să ne întoarcem cu inima către Dumnezeu, să ne rugăm și să fim uniți în credință și în cuget, urmând învățăturile Sfintei Scripturi și pildele sfinților noștri ocrotitori. Doamne ajută!

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img