Ultimele știri

Parohia din Dubăsarii Vechi: Oportunități de reabilitare a patrimoniului ecleziastic, discutate cu Ministrul Culturii, dl. Sergiu Prodan

Sâmbătă, 15 iunie 2024, Ministrul Culturii al Republicii Moldova, domnul Sergiu Prodan, a efectuat o vizită de lucru în satul Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, însoțit de o delegație de oficiali.

Delegația a fost întâmpinată de dna Ana Speianu, deputată în Parlament, dl Simion Pădurean, reprezentantul Guvernului în teritoriu, dl Aurel Chetrușca, primarul localității, dl George Borș, viceprimar, dl Veaceslav Moscalciuc, consilier raional, și dl Ion Novac, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova.

Părintele paroh Teodor Pelin, protopop de Criuleni și Dubăsari, a prezentat oaspeților istoria bisericii „Sf. Arhanghel Mihail” din localitate, unica din Zona de Securitate care a funcționat neîntrerupt timp de 163 de ani. Biserica, cu statut de monument istoric, este inclusă în Registrul Monumentelor ocrotite de Stat.

Delegația a vizitat și cavoul familial Macri-Donici, aflat în curtea bisericii. Lucrările de restaurare ale acestui monument istoric au fost finanțate de Uniunea Europeană prin Programul UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare. După finalizarea lucrărilor de restaurare, cavoul a fost resfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor.

În cadrul unei ședințe comune a delegației Ministerului Culturii și a Consiliului Parohial din localitate, s-au discutat proiectele de restaurare a cupolei centrale a bisericii și construcția unui sediu administrativ pentru Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari, din cadrul Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropolia Basarabiei.

Vizita a inclus și complexul Observatorului astrofizic al renumitului om de știință Nicolae Donici, al șaptelea observator din Europa echipat cu spectroheliograf și singurul din Europa de Est, devastat de sovietici în 1940. Anul acesta marchează 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Donici, iar în luna septembrie vor fi organizate activități comemorative în parteneriat cu Fundația „Heritage 21”, Academia de Științe a RM, APL, Liceul Teoretic din localitate și parohia.

Vizita a continuat cu o plimbare prin dumbrava „Pohorela”, un monument natural cu stejari de peste 300 de ani.

Din delegația oficială au făcut parte Secretarul de Stat dl Ion Budeci și colegi din Direcția patrimoniu a Ministerului Culturii, dl Vlad Vornicu, directorul Agenției Naționale Arheologice, și alți oficiali, care au analizat posibilitățile de reabilitare și repunere a obiectelor de patrimoniu din această localitate pitorească în circuitul cultural și turistic național.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Credit foto: Pr. prot. Teodor Pelin / Protopopiatul Criuleni și Dubăsari

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img