Ultimele știri

Comunitatea din Buiucanii Vechi celebrează resfințirea exteriorului Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” după ample lucrări de renovare

Miercuri, 29 mai, cu prilejul Înjumătățirii praznicului Cincizecimii, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a oficiat slujba de resfințire a exteriorului Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul Buiucanii Vechi, municipiul Chișinău. Evenimentul a marcat finalizarea unor ample lucrări de renovare realizate cu sprijinul comunității și sub îndrumarea Părintelui paroh, Protoiereu Mitrofor Valeriu Matciac.

Slujba de resfințire a fost săvârșită alături de un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Chișinău. La finalul ceremoniei, ÎPS Părinte Mitropolit Petru a adresat felicitări membrilor parohiei pentru eforturile depuse în procesul de renovare a bisericii și a elogiat activitatea pastorală a Părintelui Valeriu Matciac, subliniind devotamentul și dragostea cu care acesta a reușit să unească comunitatea de credincioși pentru a realiza această importantă lucrare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele secretar Constantin Olariu, care a explicat semnificația praznicului împărătesc al Înjumătățirii Cincizecimii, celebrat la jumătatea perioadei dintre Paște și Cincizecime, în miercurea de dinaintea Duminicii Samarinencii (a cincea Duminică de după Înviere).

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, au fost acordate numeroase distincții: Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, precum și ordine mitropolitane și diplome de vrednicie ctitorilor și enoriașilor care au contribuit la renovarea bisericii.

Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Buiucanii Vechi este una dintre cele mai vechi biserici din Chișinău, fiind menționată documentar pentru prima dată în anul 1773 în Catagrafia bisericilor din Basarabia. Ctitorită de Mănăstirea Galata din Iași sub conducerea arhimandritului Procopie, lucrările de construcție au fost finalizate în anul 1765.

În perioada ocupației sovietice, biserica a fost transformată în „cămin cultural”, iar lipsa de întreținere a dus la degradarea clădirii până la partea superioară a pereților. În anul 1992, cu ajutorul Mitropoliei Basarabiei și al Patriarhiei Române, au început lucrările de reparație, iar în 1994, biserica a fost redeschisă pentru credincioși.

Această renovare recentă și resfințirea sa reprezintă un nou capitol în istoria bogată a acestui lăcaș de cult, demonstrând reziliența și credința comunității ortodoxe din Buiucanii Vechi.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina noastră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img