În seara zilei de vineri, 22 martie 2024, după slujba Pavecerniței din ziua a cincea a Postului Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit slujba tunderii în monahism a profesorului și dirijorului Anton Dumbravă, conducător artistic al Coralei Academice „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.
Tânărul monah, care a primit numele de călugărie Gurie, a fost însoțit către amvon de către nașul său de călugărie, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Casian Teoreanu, Exarh al mănăstirilor din cuprinsul Episcopiei Basarabiei de Sud. Serviciul divin s-a desfășurat într-o atmosferă profund duhovnicească, în prezența unui sobor de preoți și diaconi și numeroși închinători, iar răspunsurile la strană au fost date de Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.
Profesorul și dirijorul Anton Dumbravă, de acum încolo Cuviosul Gurie, este cunoscut pentru aportul său la valorificarea tinerelor talente, fiind supranumit de presă și „colecționarul vocilor de aur”. Pe lângă Corala Academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei, a fondat și condus corul de fete „Vivace”, a Școlii de Arte „Alexei Stîrcea” din Chișinău, care a cucerit publicul și obținut numeroase premii în Republica Moldova și peste hotare.
A fost mereu aproape de trăirea duhovnicească și a participat activ la viața Bisericii, având și un masterat în Teologie, Pastorație și Viață Liturgică la Universitatea din București.
Slujba tunderii în monahism presupune depunerea celor trei voturi monahale: sărăcia, fecioria şi ascultarea. Pentru orice comunitate monahală, primirea chipului îngeresc sau tunderea în monahism a unui novice reprezintă o bucurie și o binecuvântare. Monahul este creştinul ce a ales calea ascezei şi a rugăciunii pentru a ajunge la desăvârşire duhovnicească şi mântuire. În istoria Bisericii, monahii se remarcă ca mari apărători ai ortodoxiei credinţei, iar prin trăirea lor duhovnicească exemplară au fost şi sunt modele de urmare a lui Hristos pentru toţi creştinii.
Monahismul este spaţiul desăvârşirii duhovniceşti în care călugărul, prin smerenie, pocăinţă, asceză şi rugăciune, merge pe drumul sfinţeniei spre mântuire şi viaţă veşnică.
Doamne, Dumnezeul nostru, primește pe robul Tău, care a lăsat poftele cele lumești și pe el însuși s-a adus Ție Jertfă bine primită!