Cele două slujbe din locaşul de închinăciune, ce aparţine de Arhiepiscopia Chişinăului, au fost oficiate de către arhimandritul Nicodim Gheorghiţă, stareţul Mănăstirii Hadâmbu din judeţul Iaşi, care a fost întâmpinat cu emoţie la orele dimineţii în faţa locaşului de închinăciune.
Alături de părintele stareţ, au mai slujit părintele Vasile Ţarcă, misionar de caritate în cadrul Spitalului de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni – Grajduri, judeţul Iaşi, părintele paroh Gabriel Andrei Gherasă şi părintele Florin Gabriel Costin, slujitor la biserica din Elizavetovca. Credincioşii din parohie au participat cu multă evlavie la momentele liturgice dedicate marelui praznic închinat Mântuitorului Hristos.
Părintele Vasile Ţarcă a făcut referire în predica adresată la importanţa sărbătorii Botezului Domnului. La rândul său, arhimandritul Nicodim Gheorghiţă şi-a exprimat bucuria de a sluji în Parohia Elizavetovca, îndemnând oamenii să fie alături de biserică şi de preotul paroh. Părintele paroh Gabriel Andrei Gherasă a subliniat că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu l-a rânduit pe arhimandritul Nicodim la Mănăstirea Hadâmbu, unde s-au întreprins cu multă jertfă ample lucrări de restaurare şi de înnoire.
În semn de apreciere pentru dragostea de a veni în mijlocul comunităţii parohiale din Elizavetovca, părintele paroh Gabriel Gherasă i-a oferit arhimandritului Nicodim Gheorghiţă Ordinul „Sfântul Ştefan cel Mare” din partea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.
Părintele stareţ a mulţumit pentru această distincţie şi a oferit bisericii din Elizavetovca o icoană cu chipul Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu, o cruce de binecuvântare şi câteva cărţi de cult. Oamenii au primit câte o iconiţă şi dulciuri, iar după ce au fost miruiţi s-au îndreptat către casele lor.
Amintim că piatra de temelie a celei dintâi biserici din Elizavetovca a fost pusă pe 23 noiembrie 2019 de către ÎPS Părinte Mitropolit Petru. În prezent, sfântul locaş este finalizat, aici fiind expuse spre închinare fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii Ortodoxe.
Articol preluat:
foto credit: Constantin Ciofu