Trăim cu toții clipe în care pandemia provocată de noul Coronavirus a pus stăpânire pe viețile noastre și nu dă semne de retragere. Pandemia, încă de la început, a fost tratată de către Biserică cu maximă seriozitate, prin punerea în aplicare a tuturor recomandărilor venite din partea autorităților Statului, cu măsuri și recomandări concrete pentru combaterea și prevenirea ei.
Biserica s-a implicat, cu toate resursele ei, în ajutorarea celor care au contactat virusul, a cadrelor medicale cât și în prevenirea infectării celor sănătoși.
Implicarea responsabilă ne-a privat de momente importante cum ar fi slujbele speciale din perioada Postului Mare, spovedania și împărtășirea credincioșilor, am fost puși în situația sărbătoririi Sfintei Învieri cu ușile închise și ne-am simțit, la fiecare slujbă vânați, ca doar doar vom fi prinși pe picior greșit. Cifrele arată toată implicarea Bisericii Ortodoxe Române, cu toate structurile ei.
Biserica a respectat restricțiile impuse de Stat, deși poate nu i-au convenit, însă ceea ce suntem obligați să trăim zilele acestea ne îngrijorează foarte mult, întrucât ni se încalcă dreptul la libertatea religioasă și dreptul de liberă circulație, drepturi consacrate de legislația națională și internațională, fără a ni se cere părerea, fără a fi consultați.
Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva – ocrotitoarea Moldovei au constituit dintotdeauna pentru mulți, izvor necontenit de vindecări și ajutor în diferite primejdii, iar astăzi Sfânta Moldovei este privată de sărbătoarea tradițională la care ne adunam an de an credincioși din întreaga Țară, cât și din afara ei, pentru a fi împreună în rugăciune și a cere milă și har de la Dumnezeu.
Cuvioasa este și un izvor de Unitate Națională, întrucât la moaștele ei au evlavie și se adună, fără ezitare, românii de pe ambele maluri ale Prutului, preoți și credincioși deopotrivă.
Privarea abuzivă de sărbătoarea tradițională de la Iași afectează, nu doar Biserica dar și Unitatea tuturor românilor, care an de an se adună într-o singură suflare românească la racla cu moaștele Sf. Parascheva.
Existența virusului nu poate fi contestată, dar nici existența lui Dumnezeu, Cel minunat întru Sfinții Săi, nu poate fi pusă la îndoială. Virusul va dispărea însă de mila lui Dumnezeu și de mijlocirile Sfintei Cuvioase Parascheva și a altor sfinți vom mai avea nevoie cu siguranță. Și dacă virusul ne poate afecta, atunci cel care ne poate vindeca este Dumnezeu, fără îndoială.
De aceea, îndemnăm în această perioadă, pe credincioșii români din Basarabia, cât și pe cei din Iași și din întreaga Românie, să se unească în rugăciune către Sf. Parascheva și să demonstreze că spiritul și credința ortodoxă precum și unitatea națională pot fi manifestate și nu pot fi întrerupte, pentru că ele există și vor triumfa în veci, indiferent de voia celor care nu le simt, nu le trăiesc și nici nu le pot înțelege. Relația noastră cu sfinții poate fi întreruptă fizic și temporar, însă niciodată în Duh și Adevăr.
Transmitem, pe această cale, Întâistătătorului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ÎPS Părinte Teofan, clerului și credincioșilor pe care îi păstorește, să fie tari și uniți în apărarea credinței și să se roage și pentru noi, cei care suntem privați, pe nedrept, de posibilitatea de a ajunge să o sărbătorim pe Cuvioasa Parascheva lângă racla cu sfintele ei moaște.
Cuvioasă Maică Parascheva ai grijă de Neamul Nostru și ne păzește de orice primejdii care vin asupra noastră, ca să rămânem uniți în dragostea lui Hristos!
† Petru
Mitropolitul Basarabiei