În ziua de 09 septembrie Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor a oficiat slujba de Tedeum la inaugurarea monumentului Regelui Ferdinand I din localitatea Verejeni, raionul Telenești. În cadrul slujbei s-a făcut și pomenirea eroilor neamului ce au luptat în Primul și Al II-lea Război Mondial. La slujbă au participat Părintele Victor Ghimpu, Consilier Economic al Mitropoliei Basarabiei, Părintele Viorel Cojocaru, președintele Asociației Vasiliada și Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Consilier pentru Relații cu Instituțiile Statului a Mitropoliei Basarabiei.
După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a oferit Distincția Mitropolitană Sfântul Ștefan cel Mare, gradul al II-lea mai multor persoane ce s-au implicat în renovarea monumentului, dar și în organizarea evenimentului:
- Domnul Serghei Popa – primarul comunei Verejeni
- Domnul Iulian Rusanovschi – membru fondator Asociația Monumentum
- Domnul Pavel Curchi – meșter restaurator
- Domnul Boguș Andrei
- Domnul Vasile Cornița
Monumentul, înainte de restaurare, era acoperit cu mai multe straturi de var. În procesul de restaurare s-a scos la lumină o listă cu eroi locali căzuți în Primul Război Mondial, un chip al Casei Regale, un mesaj: Eroilor Neamului Patria Recunoscătoare și numele Părintelui Teodor Caminschi care a fost inițiatorul ridicării monumentului la data de 09 septembrie 1934. La baza basoreliefului sunt reprezentați patru călăreți luptând în Războiul de Independență și un soldat care trage cu arma intr-un călăreț a carui sabie stă indreptată spre cap. De asemenea pe toată suprafața monumentului sunt rămase urme de gloanțe.
Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt despre Regele Ferdinand I: Ca înfăptuitor al Marii Uniri de la 1918, Regele Ferdinand I (24 august 1865-20 iulie 1927) a rămas în memoria tuturor românilor cu titlul de Întregitorul de Țară. Un om cu o vastă cultură, o educație aleasă și cunoscător a mai multor limbi străine. În urma prăbușirii Imperiului țarist, Sfatul Țării de la Chișinău a votat la 09 aprilie 1918 unirea Basarabiei cu România, act confirmat prin Decret Regal la 10 aprilie. La fel au făcut și celelalte regiuni, ca mai apoi la 01 decembrie 1918 în orașul Alba Iulia, Adunarea Națională să consfințească Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmanului și a Maramureșului cu Țara. Toate acestea au dus ca în anul 1922 la data de 15 octombrie, tot la Alba Iulia, Ferdinand I să fie încoronat Rege al tuturor românilor alături de Regina Maria. Slujba a fost oficiată de vrednicul de pomenire Patriarhul Miron Cristea. Regele își găseste sfârșitul la castelul Peleș, după o lungă suferință, la 20 iulie 1927, fiind înmormântat la Curtea de Argeș (24 iulie 1927). Venit în țară doar ca principe moștenitor, Regele Ferdinand I, s-a aplecat cu multă stăruință asupra istoriei și culturii românești, ajungând să cunoască bine sufletul poporului român. Și-a botezat copii în religia ortodoxă, fapt ce i-a atras excomunicarea de către papă, a luptat împotriva Germaniei, țara sa de origine, iar aceste lucruri mărețe arată că și-a asumat cu tot sufletul datoria față de poporul pe care l-a condus.
Printre cei prezenți la eveniment se numără: Domnul Ion Negrei –Vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Moldova; Domnul Nicolae Dabija – scriitor și istoric, Membru de onoare al Academiei Române; Domnul Profesor Universitar Doctor Grigore Tinică – manager la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași care au ținut și un cuvânt.
În final Ansamblul vocal Mugurașii din localitatea Verejeni au oferit un moment muzical de cântece patriotice, apoi s-a recitat o poezie a poetului Radu Gyr:
CREZ
Cred într-unul Dumnezeu,
Tatăl ziditorul,
dar mai cred şi-n neamul meu,
înfrăţit cu dorul.
Cred în sfinţi, dar şi-n voinici,
cred în flori şi-n cremeni,
căci tăcuţii mucenici
cu haiducii-s gemeni.
Dar mai cred că într-o zi,
aspru, din furtună,
neamul meu se va trezi
cu securea-n mână.
Şi-atunci ierte Cel din cer
liftele spurcate,
căci prin sânge şi prin fier
ne-om croi dreptate.
Cred într-unul Dumnezeu,
Tatăl ziditorul,
ce-a-nfrăţit în neamul meu
sfântul crez cu dorul!
În drum spre reședința din Chișinău, Înaltpresfințitul Petru, s-a oprit în vizită misionară la mai multe parohii din Arhiepiscopia Chișinăului printre care: Parohia “Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din orașul Orhei (biserică în construcție ce cuprinde un atelier de croitorie și o casă socială) unde este preot paroh Părintele Protoiereu Sergiu Aga, Consilier Cultural al Mitropoliei Basarabiei și la Mănăstirea “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Zahareuca, raionul Telenești, mănăstire aflată în construcție în administrarea Părintelui Protoiereu Andrei Negară. ÎPS Părinte Mitropolit a binecuvântat lucrările în desfășurare și a urat părinților răbdare și tenacitate în faptele bine-plăcute lui Dumnezeu.
Articol redactat de Părintele Diacon Constantin Olariu