Cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului pe stilul vechi (28 august 2017), Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, cu ocazia prăznuirii hramului bisericii, în parohia „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Bubuieci, mun. Chişiunău (preot paroh PC. Prot. Andrei Deleu, consilier – cancelar în cadrul Mitropoliei Basarabiei).
La sfârșitul Serviciului Divin, cu binecuvântarea ÎPS Petru, PC părinte Serafim Banari, parohul paraclisului „Sf. Ierarh Spiridon” din orașul Chișinău, a rostit un frumos cuvânt de învățătură cu referire la viața Maicii Domnului și rolul ei în viața noastră, a creștinilor, iar vlădica Petru, în completare a îndemnat „să o cinstim pe Maica Domnului după cum ne cere învăţătura Bisericii, pentru că atunci când cinstim pe Maica Domnului, aducem cinstire și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Nu avem mai mare şi mai fierbinte mijlocitoare la Tronul Ceresc decât Maica Domnului care este ocrotitoarea. apărătoarea şi ajutătoarea noastră”.
Șirul evenimentelor a continuat cu tradiționalul înconjur al bisericii, în zi de sărbătoare urmat de înălțarea unui Tede-um de mulțumire Lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toate binefacerile revărsate asupra părintelui paroh, a familiei sale și asupra tuturor enoriașilor săi.
În finalul cuvântului de învățătură rostit, Înaltpreasfințitul părinte Mitropolit și Exarh Petru a felicitat pe toți enoriașii prezenți cu ocazia prăznuirii hramului bisericii și a satului implicit. De asemenea a ținut să felicite, în mod special, și toate persoanele prezente la Sfânta Slujbă care poartă numele Sfintei Fecioare Maria și derivate de la acesta.
În încheiere vlădica Petru a apreciat activitatea misionară, pastoral și spiritual gospodăresc al părintelui paroh – consilier și cancelar al Mitropoliei Basarabiei, iar în semn de apreciere pentru eforturile depuse în organizarea parohiei dar și pentru munca și sârguința depusă în activitatea desfășurată la cancelaria mitropoliei l-a gratificat pe preacucernicul părinte cu ridicarea în treapta de Protoiereu.
Părintele Andrei a mulțumit Întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei pentru prezență și binecuvântare arhierească invitându-l și cu alte ocazi în mijlocul comunității din Bubuieci.
Nota: Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Bubuieci a fost zidită în anul 1829 cu cheltuielile suportate de proprietarul Dumitru Râşcanu. Locaşul de închinăciune a funcţionat până în anul 1960, când regimul comunist a închis-o. Sub regimul sovietic biserica „Adormirea Maicii Domnului” nu a fost distrusă, dar a fost dată uitării, s-a ruinat, ca alte multe bisericii din Moldova. Cu ajutorul Domnului, în anul 1993 enoriaşii din localitate înfiinţează o comunitate bisericească, având un consiliu din 20 de membri, care au şi început să adune fonduri şi materiale de construcţie pentru construcţia unei noi biserici, iar prima slujbă de sfinţie a fost oficiată de către Preacucernicul Protoiereu Mitrofor Petru Buburuz, parohul bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul Chişinău, din cadrul Mitropoliei Basarabie. La 6 octombrie 1994 a fost sfinţit terenul, s-a pus piatra de temelie, şi începutul lucrărilor. Enoriaşii au înălţat locaşul de închinăciune cu propriile forţe, iar construcţia a fost finalizată în anul 1999. Din motivul că în perioada respectivă, Mitropolia Basarabiei nu fusese încă recunoscută de către Guvernul R. Moldova, şi printr-un concurs nefavorabil de împrejurări, biserica a fost înregistrată la Serviciul de Stat pentru Culte ca parte componentă a Mitropoliei Moldovei, structura locală a Patriarhiei Moscovei, care le-a oferit şi preot slujitor.
În urma unor neînţelegeri care au apărut între enoriaşii bisericii şi slujitorii Mitropoliei Moldovei (structura locală a Bisericii ruse), cât şi ai administraţiei acesteia, în luna septembrie 2001, Adunarea parohială a bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din com. Bubuieci a hotărât aderarea la Mitropolia Basarabiei. La sfârşitul anului 2002, începutul anului 2003, un grup de preoţi promoscoviţi au încercat să ia cu asalt biserica din Bubuieci, dar spre bucuria enoriaşilor, această tentativă a eşuat. Mai bine de o lună, în plină iarnă, credincioşii au păzit non stop biserica pentru a nu fi acaparată de structura eclesiastică pro-moscovită. Văzând că nu izbutesc cu forţa, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei au încercat să-şi atribuie biserica prin intermediul instanţelor judiciare. Timp de mai bine de patru ani enoriaşii bisericii, cei care au construit şi au contribuit la construcţia locaşului, au fost purtaţi prin instanţe. Abia în anul 2007, cu purtarea de grijă a actualului paroh, pr. Andrei Deleu, consilier-cancelar al Mitropoliei Basarabiei, şi al avocatului Aureliu Scorţescu, Curtea Supremă de Justiţie a R. Moldova a dat câştig de cauză enoriaşilor bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Bubuieci.
În prezent, la biserica din Bubuieci, cu purtarea de grijă a actualului paroh, părintele Andrei Deleu şi a Consiliului parohial, au fost efectuate lucrări de reparaţie a sfântului locaş: în anul 2011 au fost schimbate ferestrele şi gratiile, în 2012 a fost instalat sistemul de încălzire, în 2013 a fost restaurată clopotniţa, în 2014 au fost restaurate şi sfinţite două clopote care erau deteriorate (un clopot de 60 kg, altul de 155 kg), în 2015 au avut loc lucrări de reparaţie exterioară a bisericii – acoperişul şi pereţii, amenajarea teritoriului, iar la 28 august 2015, de hramul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, locaşul de închinăciune a fost sfinţit de către un sobor de preoţi din cadrul Patriarhiei Române.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.