Ultimele știri

PS Antonie: „Am fost şi suntem un neam cinstitor de Maica Domnului”

Luni, 28 august 2017, dată la care creştinii ortodocşi, care ţin sărbătorile conform calendarului neîndreptat (stil vechi), au prăznuit Adormirea Maicii Domnului, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi, raionul Donduşeni (preot paroh – Sergiu Mariţoi, protopop de Donduşeni şi Edineţ), cu ocazia sărbătoririi hramului acestei localităţi.

Din soborul de preoţi şi diaconi au făcut parte slujitori români din R. Moldova, România şi Anglia. Printre invitaţi au fost colegi de seminar şi profesori ai părintelui Sergiu. Răspunsul la Sfânta Liturghie l-a dat corul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Botoşani (conducător Gabriel Corolea), care a venit la Climăuţi în număr de 35 de persoane.

Cu binecuvântarea PS Antonie, părintele Mihai Popa din Dorohoi a rostit un cuvânt de învăţătură. După Sfânta Liturghie a fost oficiat un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra preotului paroh, a familiei sale şi asupra comunităţii „Adormirea Maicii Domnului” din satul Climăuţi.

În cuvântul său, PS Antonie s-a referit la praznicul zilei şi la activitatea părintelui Sergiu.

Vorbind despre cinstirea Maicii Domnului de către poporul român, PS Antonie, între altele, a spus: „De două mii de ani suntem creştini. Am moştenit de la strămoşii noştri dreapta credinţă. Şi tot de la ei am învăţat că dreapta credinţă înseamnă şi cinstirea Maicii Domnului. Două mii de ani înălţăm imne de laudă Maicii Domnului. Ea a spus că toate neamurile îi vor aduce cinste. Şi noi am fost şi suntem un neam cinstitor de Maica Domnului. Duhul Sfânt ne-a luminat să păstrăm dreapta credinţă. Şi Maica Domnului nu ne-a lăsat. Ne-a ascultat rugăciunile. Aşa se explică popularitatea mare a Maicii Domnului la poporul român”. „Să aducem laude Maicii Domnului şi să o rugăm cu rugăciuni fierbinţi să ne ajute şi Ea ne va răspunde şi nouă aşa cum a răspuns la atâţia creştini care au apelat la ajutorul Ei”, a îndemnat PS Antonie

PS Antonie a apreciat activitatea pastoral-misionară a părintelui Sergiu şi în mod special efortul Sfinţiei Sale de a reconstrui biserica după incendiul din luna noiembrie 2016. PS Antonie i-a dăruit părintelui Sergiu o carte cu conţinut teologic pentru biblioteca parohială.

Sărbătoarea de hram a inclus şi o tombolă pentru două categorii de copii, până la 6 ani şi de la 7 la18 ani, unde cei cu prezenţe mai multe la sfintele slujbe au avut parte de diferite cadouri (rechizite şcolare, ghiozdane, cărţi, caiete, dulciuri ş.a). Respectând tradiţia de haram, părintele Sergiu a organizat un spectacol, pe o scenă improvizată, în aer liber, care a inclus poezii şi cântece cu tematică creştină şi patriotică. Corul „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Botoşani a adus în dar pentru climăuţeni un buchet de cântece, care interpretate cu mult profesionalism, au trezit în inimile ascultătorilor sentimente de bucurie că aparţin de un neam cu rădăcini adânci în istorie şi creştin de două mii de ani.

Dna Lucia Rusu, profesoară de limba franceză, a adus un cuvânt de mulţumire din partea climăuţenilor membrilor corului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” şi părintelui Sergiu pentru organizarea unei sărbători excepţionale pentru sufletele însetate de lumină şi frumos ale locuitorilor din Climăuţi.

Un cuvânt de mulţumire părintelui Sergiu şi corului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” a adresat şi PC  Părinte Protoiereu Mitrofor Valeriu Cernei, Vicar administrativ al Episcopiei de Bălţi. 

Părintelui Sergiu a mulţumit la rândul său preoţilor şi PS Antonie pentru vizită, împreună slujire şi binecuvântare arhierească, rugându-i să se roage pentru satul Climăuţi, ca Bunul Dumnezeu să le ajute să înalţe un nou sfânt locaş.

Comunitatea din Climăuţi la sfârşitul lunii noiembrie 2016 a trecut printr-un moment de grea încercare. În ziua de 29 noiembrie, în urma unui incendiu devastator, biserica veche din lemn, datată din anul 1834, a ars în proporție de 80 la sută. Părintele paroh cu arsuri grave a fost internat în spital. Climăuţenii până la externarea părintelui au pus mână de la mână şi în scut timp au amenajat un paraclis, unde în data de 25 decembrie 2016 părintele Sergiu a oficiat prima Sfântă Liturghie. În ziua de 12 februarie 2017,  în Duminica Fiului Risipitor, comunitatea din Climăuţi a fost vizitată de Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei, Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, care le-a adus un cuvânt de mângâiere şi încurajare pentru a merge înainte cu credinţă în Bunul Dumnezeu.

Climăuţenii, oameni harnici şi cu multă credinţă în Dumnezeu, doresc să înalţe al sfânt locaş. În această sfântă lucrare au nevoie şi de ajutorul nostru al tuturor. Pentru cei cu inimă darnică, care doresc să întindă o mână de ajutor comunităţii din Climăuţi, facem cunoscut conturile bancare, care pot fi găsite pe pagina web a parohiei: http://www.parohiaclimauti.com/index.php/donatii. Orice donaţie este binevenită.

Comuna Climăuţi este o vatră veche românească, cu harnici gospodari, atestată documentar în 1490. Ultimii opt ani la Climăuţi păstoreşte PC părinte Sergiu Mariţoi, care este şi protopop de Donduşeni şi Edineţ.

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img