Despre viața preotesei Evdochia Goreanu
Mamă harnică și jertfelnică, soție iubitoare, prietenă a celor necăjiți și evlavioasă fiică a Bisericii, preoteasa Evdochia s-a născut în ziua de 1 ianuarie 1952, fiind al patrulea copil al Efimiei și Afanasie Nogailîc, familie de buni creștini și harnici gospodari din satul Puhoi, raionul Anenii-Noi.
Din familie a învățat dreapta credință, respectul față de oameni și valorile credinței, pe care le-a insuflat și sădit și în sufletele copiilor ei.
Preoteasa Evdochia a urmat cursurile școlii medii din satul Puhoi, între anii 1959 – 1967 și cursurile școlii profesionale din satul Viișoara, devenind brigader viticultor.
După absolvirea școlii, la doar vârsta de 15 ani, s-a angajat pentru a-și ajuta părinții, iar ulterior familia, lucrând în agricultură și ocupând diferite funcții pâna în anul 2007, când a împlinit vârsta pensionării.
În anul 1974 s-a căsătorit cu Ioan Goreanu născând și educând în frică de Dumnezeu 6 copii, trei băieți și trei fete.
Copiii au urmat studii în țară și străinătate, 5 dintre cei 6 copii au urmat studii teologice la diferite Facultăți din România, fiii fiind doctori în teologie și slujitori ai sfintelor altare, Veaceslav – Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud (1975), Ioan Goreanu (1980) este preot paroh în satul Filipeni, raionul Leova, iar mezinul Pavel Goreanu (1984) este preot la Parohia Sfântul Ilie Titan din Protopopiatul Sector 3 Capitală, fiind și preot al nou înființatei parohii românești din Ljubljana, Slovenia. Două dintre fete Natalia (1976) și Maria (1982) sunt profesoare, predând și disciplina Religie, iar Alexandra (1989), fiica ei cea iubită își educă copii activind în domeniul cultural.
Cu toate că în anul 1992, bunul creștin și soț Ioan Goreanu a fost hirotonit preot, soția sa și-a continuat activitatea pentru a-și putea educa frumos copiii, făcând posibilă scolarizarea lor în acele vremuri de criză, de după anii 1990, prin care trecea Republica Moldova.
Preoteasa Evdochia Goreanu s-a remarcat prin blândețe și bunătate, hărnicie și dărnicie, dragoste față de soț, copii, familie și față de toți. Ușa casei era deschisă pentru toți, fiind gazdă bună multor pelerini, rude, vecini și toți care îi treceau pragul. Cu multă evlavie și credință participa la sfintele slujbe, îndruma pe cei care-i solicitau sfatul și citea din Sfintele Scripuri și Viețile Sfinților. Candela nu i se stângea, iar paginile cărților de rugăciuni și ale Psaltirii erau udate de lacrimile unei mame responsabile care chema mila lui Dumnezeu asupra familiei și a tuturor creștinilor. Era foarte prietenoasă, dinamică, optimistă și luptătoare pentru familie și neam. Adesea ne-am bucurat să fim prezenți la Evenimente ale Episcopiei noastre, ea fiind decorată în data de 26 mai 2021 cu Crucea Episcopiei Basarabiei de Sud, pentru activitate îndelungată, statornicie și fidelitate în viața duhovnicească.
Dumnezeu i-a dat bucuria de a avea o familie frumoasă și binecuvântată, având 19 nepoți și mulți fii duhovnicești, ca nașă de cununie și botez.
După o scurtă suferință, în ziua de 19 octombrie 2021, harnica, credincioasa și evlavioasa preoteasă, mamă și bunică Evdochia Goreanu, după ce s-a împărtășit cu Sfintele Taine, și-a dat sufletul în mâinele lui Dumnezeu, fiind înconjurată de rugăciunile copiilor și ale prietenilor familiei, lăsând ca testament copiilor să păstreze credința și să îngrijească de preotul suferind Ioan, spunându-le că ea îi iubește pe toți.
Veșnica ei pomenire din neam în neam!
Sursa: Biroul de presa al Episcopiei Basarabiei de Sud