Luni, 27 martie 2017, când toţi românii au sărbătorit împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu patria-mamă România, PS Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului a oficiat, cu binecuvântarea ÎPS Mitropolit şi Exarh Petru, împreună cu un sobor de preoţi, la Paraclisul Mitropolitan din Chişinău, un Te-Deum de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Bunul Dumnezeu asupra poporului român şi peste românii din Basarabia, în anul 1918, când s-au unit cu fraţii lor de peste Prut după o 106 de ani de înstrăinare.
PS Antonie, în cuvântul său, i-a felicitat pe cei prezenţi cu măreţul eveniment din 1918 şi a specificat că „asemenea unor profeţi, deputaţii din Sfatul Ţării au optat pentru reunirea cu România, astfel pe acest pământ a venit schimbarea, înviorarea vieţii pe toate planurile”. „Lecţia din această zi este să fim uniţi pentru a înfăptui Reunirea. Dezbinarea între fraţi nu poate aduce reunirea pământurilor româneşti în graniţele vecii Dacii, aşa cum au visat românii de veacuri şi aşa cum a reuşit Mihei Viteazul, în anul 1600, pe o perioadă scurtă de timp şi în 1918, înaintaşii noştri din Sfatul Ţării. A treia reunire trebuie să fie ultima”, a mai spus PS Antonie.
PS Antonie l-a felicitat pe părintele Gheorghe Ioniţă, protopop de Chişinău, cu ocazia împlinirii a 23 de ani de preoţie. Părintele Gheorghe Ioniţă a fost hirotonit, la 27 martie 1994, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Hirotonia a avut loc în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Bârnova, judeţul Iaşi, sfânt locaş ctitorit de către Ion Inculeţ, preşedintele Sfatului Ţării care a votat Unirea Basarabiei cu România. „O hirotonie cu adânci semnificaţii pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a văzut în studentul de atunci, pentru că părintele Gheorghe, la data hirotoniei, era student în anul IV, la Facultatea de Teologie din Iaşi. Părintele Gheorghe Ioniţă de 23 de ani este un preot care slujeşte cu dragoste şi jertfă lui Dumnezeu şi neamului din care se trage. A ridicat, cu multe sacrificii, un sfânt locaş, predă, de ani de zile, la Universitatea Ion Creangă din Chişinău şi acum în calitate de protopop de Chişinău desfăşoară o activitate bogată şi dinamică prin care arată, în practică, vocaţia preotului de sluji semenilor prin fapte concrete. Mulţumim, părinte, pentru activitatea frăţiei tale. Doamne ajută la alte fapte bune spre lauda lui Dumnezeu şi mângâierea semenilor”, a menţionat PS Antonie.
Părintele Gheorghe Ioniţă şi-a amintit despre momentele pline de emoţii din timpul hirotoniei şi a mulţumit PS Antonie pentru felicitare.
Clericii Mitropoliei Basarabiei au mers, conform tradiţiei, la monumentului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul Chişinăului, unde au depus flori. La monumentului Sfântului Voievod clericii au înălţat rugăciuni pentru unitatea poporului român, au cântat troparul Sfântului Ştefan cel Mare şi au intonat „Deşteaptă-te române”, „Când a fost să moară Ştefan” ş. a.
Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei