Ultimele știri

Parohia din Ratuș primește binecuvântarea arhierească în Duminica Mare a Cincizecimii

Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ioan Botezătorul” din Ratuș a primit în duminica praznicului Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută și drept Duminica Cincizecimii sau a Rusaliilor, binecuvântarea prezenței arhierești. Evenimentul deosebit a avut loc pe data de 4 iunie 2023, adunând numeroși credincioși și oficialități locale.

În mijlocul comunității adunate, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, Arhiepiscop al Chișinăului, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Părintele paroh Ioan Marian, Protopopul de Orhei.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul academic „Gavriil Musicescu” al Mitropoliei, dirijat de domnul Anton Dumbrava.

La momentul rânduit, Părintele Arhidiacon Constantin Olariu a ținut un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a subliniat importanța praznicului și a lucrării Duhului Sfânt în viața Bisericii și a credincioșilor. Fragmentele scripturistice relevante au evidențiat tradiția și semnificația acestui eveniment în istoria creștinismului.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, ierarhul și soborul slujitor au oficiat slujba Vecerniei plecării genunchilor, citind cele șapte rugăciuni care amintesc de darurile primite de Sfinții Apostoli de la Sfântul Duh.

În semn de binecuvântare, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a stropit ramurile de tei cu apă sfințită, care au fost apoi împărțite credincioșilor prezenți. Astfel, prin acest gest simbolic, participanții au trăit bucuria întâlnirii cu Dumnezeu în rugăciune.

Pe lângă aceste momente speciale, Părintele Protopop Ioan Marian a fost decorat cu dreptul de a purta două Cruci pectorale cu pietre scumpe, în semn de apreciere pentru contribuția sa în slujirea Bisericii și pentru eforturile depuse în sprijinul credincioșilor români din Basarabia.

În cadrul evenimentului, ÎPS Părinte Mitropolit a acordat și alte ordine și diplome de vrednicie enoriașilor, ctitorilor și binefăcătorilor parohiei din Ratuș, recunoscând astfel implicarea și sprijinul acestora pentru comunitate și Biserică.

La rândul său, semn de recunoștință și apreciere față de vizita pastorală a Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Preacucernicul Părinte Ioan a transmis un călduros mulțumesc ierarhului pentru prezența și binecuvântarea oferite comunității din Ratuș.

Ca semn al dragostei și respectului întregii comunități locale, Părintele Ioan i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale mai multe daruri simbolice, exprimând astfel gratitudinea și recunoștința tuturor credincioșilor față de prezența Sa și de grija arhierească arătată față de Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Ioan Botezătorul”.

Menționăm cu bucurie faptul că slujba Sfintei Liturghii și a Vecerniei, desfășurate în Parohia din Ratuș, a fost transmisă în direct de postul de televiziune TV Moldova 1. Pe această cale, le adresăm un sincer mulțumesc reprezentanților televiziunii pentru sprijinul acordat și pentru promovarea valorilor spirituale și a evenimentelor bisericești importante.

Transmisia live a permis credincioșilor din întreaga țară să participe virtual la sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, alături de Mitropolitul Basarabiei, consolidând astfel legăturile duhovnicești și unitatea credinței noastre ortodoxe.

Galeria foto completă poate fi accesată pe pagina nostră de Facebook:

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img