Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei care la final a susținut un concert de colinde.
Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul de învățătură, a vorbit despre importanța și necesitatea Întrupării Domnului nostru Iisus Hristos, în opera Sa de mântuire a neamului omenesc.
La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, a oferit Preacucernicului Părinte Protoiereu, Marin Osoianu, Director al Centrului de Pelerinaj Emaus, GRAMATA MITROPOLITANĂ, Ordinul Ștefan cel Mare și Sfânt, Gradul I, în semn de înaltă apreciere pentru jertfelnicia sa arătată față de Biserică.
Mulțime de credincioși a venit să-l colinde pe ÎPS Părinte Mitropolit care a vorbit despre semnificația colindelor:
Istoria colindelor începe înaintea Nașterii Domnului, având un rol ritualic de urare pentru rodire și belșug. O data cu creștinismul au căpătat o conotație biblică fiind adaptate la noua semnificație.
Cele mai vechi colinde românești au ca refren “Lerului Domne” sau “Alerului Doamne”, însemnând “Aliluia”.
Conținutul teologic al lor este variat, făcându-se amintire la păcatul strămoșesc, la răscumpărarea câștigată de Hristos prin întrupare, la cinstirea Maicii Domnului și a sfinților până la învătătura despre rai.
Colindătorii îi închipuie pe îngerii care au vestit Nașterea Domnului. Fiecare colindător este un predicator, un apostol, un mag. Ei cântă învățătura de credință ortodoxă, adevărată, neștirbită, învățată de la preoți și dascăli.
La final, toți colindătorii, cei mari și ce mici, au primit daruri de la ÎPS Părinte Mitropolit PETRU.
Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.