Ultimele știri

Moment istoric la Catedrala Patriarhală: ÎPS Părinte Mitropolit PETRU a luat parte la proclamarea noilor sfinți mărturisitori

Astăzi, la Catedrala Patriarhală, a avut loc un moment de referință în viața spirituală a Bisericii Ortodoxe Române, odată cu proclamarea celor 16 sfinți mărturisitori canonizați anul trecut. Acest act solemn s-a desfășurat în cadrul Sfintei Liturghii oficiate de Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL, cu ocazia aniversării Centenarului Patriarhiei Române.

La slujbă, alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, au fost prezenți ierarhii Mitropoliei Basarabiei în frunte cu ÎPS Părinte Mitropolit PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor și toți ceilalți membrii ai Sfântului Sinod, reprezentanți ai Adunării Naționale Bisericești și sute de credincioși adunați pe Dealul Mitropoliei.

Proclamarea sfinților mărturisitori

Tomosul Sinodal pentru proclamarea sfinților a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod. În mesajul său, acesta a anunțat:

„Bucurie mare vestește astăzi fiilor săi Biserica noastră dreptmăritoare, la aniversarea Centenarului Patriarhiei Române, hotărând ca în calendarul sfinților să fie așezați oamenii bineplăcuți lui Dumnezeu din poporul român.”

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit numele celor 16 sfinți și a prezentat datele exacte în care aceștia vor fi pomeniți, subliniind viețile lor de sfințenie. Textul sinodal a precizat:

„Acești plăcuți ai lui Dumnezeu au avut o viață încununată de rugăciuni, de post, pocăință, smerenie și dragoste, ajungând la desăvârșire. Unii dintre ei au plătit cu viața mărturisirea lor de credință, fiind încununați cu slăvite cununi mucenicești. Alții au trăit un martiriu continuu, nesângeros, răbdând temnițe, torturi și nenumărate umilințe, iar după eliberare au fost în continuare prigoniți de cei fără de Dumnezeu. Nici necazul, nici strâmtoarea, nici foametea, nici lipsa de îmbrăcăminte, nici primejdia nu i-au despărțit pe ei de dragostea lui Hristos, în toate acestea arătându-se mai mult decât biruitori prin Hristos care i-a iubit.”

După citirea actului sinodal, au fost prezentate icoanele noilor sfinți, iar Grupul Psaltic Tronos a interpretat cu evlavie troparele acestora, aducând o solemnitate aparte momentului.

În cadrul evenimentului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat importanța acestor sfinți pentru Biserica Ortodoxă Române, afirmând:

„Acești slujitori sunt rodul cel mai de preț pe care Biserica noastră l-a adus în acest răstimp de 100 de ani, deoarece prin ei se arată, mai intens, lucrarea tainică a harului Duhului Sfânt în Biserica Ortodoxă Române.”

Părintele Patriarh a explicat că canonizarea lor reprezintă o recunoaștere a sfințeniei vieților lor, bazată pe ortodoxia credinței, viața de pocăință și rugăciune, iubirea smerită și milostivă față de aproape, mărturisirea jertfelnică a credinței și, uneori, chiar facerea de minuni. Această mărturisire transcende orice context politic, reafirmând valorile eterne ale credinței și iubirii de Dumnezeu.

La finalul ceremoniei, Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a oficiat o Slujbă de TeDeum, ca semn de mulțumire pentru binecuvântarea lui Dumnezeu asupra Centenarului Patriarhiei Române. Astfel, întreaga sărbătoare a marcat un nou capitol în istoria spirituală a Bisericii, întărind moștenirea duhovnicească lăsată de patriarhi, ierarhi, preoți, monahi și credincioși mireni, care de-a lungul timpului au apărat și transmis credința ortodoxă.

Acest moment istoric la Catedrala Patriarhală rămâne o dovadă vie a unității și a puterii transformatoare a harului divin, care prin sfințenie și credință luminează calea întregii comunități ortodoxe românești.

Foto credit: Basilica.ro

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img