Ultimele știri

Mitropolia Basarabiei onorează Eroii Neamului de Ziua Înălțării Domnului. Slujbe de pomenire în tot cuprinsul Arhiepiscopiei Chișinăului

Cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paști, sărbătoarea Înălțării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare națională a poporului român. Pomenirea eroilor români la praznicul Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.

Astfel, joi, 13 iunie 2024, Eroii neamului românesc au fost pomeniți în tot cuprinsul Arhiepiscopiei Chișinăului. Clericii și credincioșii din întreaga Arhiepiscopie au săvârșit slujbe de pomenire și au organizat diverse manifestări pentru a aduce un omagiu celor care s-au sacrificat pentru credință și patrie, demonstrând astfel că Mitropolia Basarabiei nu uită trecutul și își cinstește eroii cum se cuvine.

Slujba de pomenire la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul”

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Petru a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău, în prezența unui sobor de preoți și diaconi slujitori. Răspunsurile la strană au fost date de Corala academică „Gavriil Musicescu” a Mitropoliei Basarabiei.

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Mitropolit, cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Constantin Olariu, secretar eparhial, care a explicat înțelesul acestei sărbători, afirmând că Înălțarea Domnului este dovada faptului că oamenii sunt creați pentru a moșteni viața veșnică; nu pentru a moșteni pământul, ci pentru a se înălța la cer.

După Sfânta Liturghie, soborul preoțesc a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor neamului, pomenindu-i în mod special pe cei peste 87 de clerici basarabeni cunoscuți care au pătimit fiind prigoniți sau martirizați de către regimul sovietic ateu și alți 16 preoți basarabeni, necunoscuți cu numele, împușcați în satul Volintiri, județul Cetatea Albă, de sovietici în primul an de ocupație (1940-1941).

Manifestații și Comemorări în Arhiepiscopia Chișinăului

Astfel de manifestații au fost organizate în toate protopopiatele Arhiepiscopiei Chișinăului, demonstrând unitatea și devotamentul credincioșilor față de memoria eroilor neamului.

În Cimitirul Ostașilor Români din Stoicani, raionul Soroca, preoți ai parohiilor Mitropoliei Basarabiei – Arhiepiscopia Chișinăului, din raionul Soroca, împreună cu credincioșii din parohii, i-au pomenit pe cei 78 de ostași români ce își dorm somnul de veci în acest cimitir ostășesc, dar și pe toți eroii, ostașii și luptătorii români din toate timpurile și din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre și în închisori, pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.

Pe teritoriul raionului Călărași există două cimitire amenajate ale eroilor români din cel de-al Doilea Război Mondial: primul în preajma orașului Călărași și al doilea între localitățile Novaci și Peticeni. Preoții din protopopiatul Călărași, în frunte cu Părintele protopop Valeriu Enache, și-au făcut datoria sfântă de a-i pomeni pe eroii neamului nostru românesc la cimitirul amenajat între satele Peticeni și Novaci, fiind prezenți câțiva creștini și autorități locale.

În Protopopiatul Ungheni, majoritatea parohiilor au săvârșit ceremonii similare, demonstrând unitatea și respectul față de eroii neamului. La Parohia din Florițoaia Veche, raionul Ungheni, Părintele paroh Mihai Grigore, împreună cu primarul comunei, domnul Dumitru Frasin, au organizat o slujbă de Te Deum de mulțumire, în cinstea biruinței asupra asupritorilor și a triumfului Europei creștine.

După această slujbă, a avut loc o ceremonie de pomenire a eroilor căzuți și a veteranilor decedați, aducând un omagiu profund celor care au luptat și s-au jertfit pentru libertate, credință și demnitatea națională. Evenimentul a adunat mulți credincioși din comunitate, care au venit să-și exprime recunoștința și respectul față de înaintașii lor. Atmosfera solemnă și cuvintele emoționante rostite în cadrul slujbei au subliniat importanța păstrării memoriei acestor eroi în inimile tuturor.

În Parohia din localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău, după Liturghie, Părinții Maxim Melinte și Vasile Manica, consilieri eparhiali, împreună cu veteranii din localitate, au oficiat Parastasul pentru eroii neamului, căzuți pe câmpul de luptă în Primul și al Doilea Război Mondial, în războiul din Transnistria și Afganistan, precum și pentru cei care au participat la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

De asemenea, au pomenit și pe conaționalii basarabeni care, în noaptea de 12-13 iunie 1941, au fost deportați în Siberia. Evenimentul de comemorare a fost organizat în parteneriat cu Primăria Ghidighici, reprezentată de doamna primar Victoria Calmis.

Clopotele au răsunat în semn de neuitare

Mai mult decât atât, în această zi, la ora 12:00, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română au fost trase în semn de neuitare, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru neam, credință și țară. Această tradiție a fost încă o dată dovedită că Mitropolia Basarabiei își cinstește cu demnitate și respect trecutul, păstrând vie memoria celor care au luptat și s-au sacrificat pentru valorile creștine ortodoxe și identitatea națională românească a poporului român din Basarabia.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img