Ultimele știri

Ierarhii Mitropoliei Basarabiei au liturghisit alături de PF Daniel la sărbătoarea Sf. Dimitrie cel nou – ocrotitorul Bucureștilor

   În ziua de sâmbătă, 26 octombrie, de sărbătoarea Sf. Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștilor, toți cei trei ierarhi ai Mitropoliei Basarabiei, au coliturghisit alături de PF Daniel, Patriarhul României la Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei Patriarhale și al Capitalei. Împreună cu Preafericirea Sa au slujit și alți ierarhi români, dar și Mitropolitul Naum de Ruse, din Biserica Ortodoxă a Bulgariei, țara natală a Sf. Dimitrie cel Nou. Au fost prezenți 41 ierarhi.

   În predica rostită la Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh a evidențiat atât viața Sfântului Dimitrie cel Nou, cât și pe cea a Sfântului Calinic de la Cernica, ale cărui moaște se află pe Dealul Patriarhiei cu prilejul hramului din 27 octombrie 2018.

   Tot în predica de sâmbătă, Patriarhul Daniel a spus în ce mod a ajutat Sfântul Calinic la construcția Catedralei Mântuirii Neamului și de ce este important pelerinajul pentru creștini.

Sfântul Dimitrie, Ocrotitorul Bucureștilor

   Despre Ocrotitorul Bucureștilor, Patriarhul României a amintit că a fost un monah care a trăit  în post, rugăciune, simplitate și mare discreție. A trăit în secolul al treisprezecelea, în timpul Țaratului, sau Imperiului româno-bulgar.

   „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, sau Basarabov, a fost un monah. Toată viața lui duhovnicească a trăit-o mai întâi ca păstor de vite, păștea vitele satului. Apoi s-a retras într-o peșteră, unde a se afla o mănăstire și acolo a intensificat viața de rugăciune”.

   „A trăit într-o mare discreție și smerenie. S-a rugat și a postit mult. A ajuns la o desăvârșire a sufletului său încât avea o mai mare bucurie de a trăi în singurătate decât printre oameni”, a spus Patriarhul Daniel.

   Părintele Patriarh a evocat modul în care au ajuns moaștele Sfântului Dimitrie în București și cum a ocrotit Catedrala de pe Colina Bucuriei. Despre Cuviosul Dimitrie a mai spus că s-a făcut cunoscut după moarte, prin puterea rugăciunilor sale și prin minunile săvârșite de sfintele sale moaște.

   „Nu a fost cunoscut decât foarte puțin în timpul vieții sale pământești, dar s-a făcut cunoscut după ce sufletul său a ajuns în ceruri”.

   „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou ne arată cum cine se unește cu Hristos prin rugăciune, prin pocăință, prin Sfintele Taine devine vas ales al Duhului Sfânt și sfințenia din suflet se transmite în trup. De aceea moaștele sfinților rămân în nestricăciune, ca semn al lucrării Duhului Sfânt în firea umană”

   „Noi cinstim în sfinți lucrarea lui Dumnezeu în natura umană”, a spus Părintele Patriarh.

Sfântul Calinic de la Cernica, Bucureșteanul

   Moaștele Sfântului Calinic au fost aduse la acest hram pentru a aminti faptul că se împlinesc 150 de ani de la trecerea sa la cele veșnice. Sf. Calinic a trăit 43 ani la Mănăstirea Cernica și a fost hirotonit episcop de Râmnic chiar în Catedrala care-și serbează astăzi hramul.

   Părintele Patriarh a evidențiat viața duhovnicească a Sfântului Ierarh Calinic, dar și calitățile sale de bun administrator.

   „A fost un monah foarte smerit, evlavios, un om al rugăciunii și în același timp, un om foarte milostiv. Tot ce avea oferea săracilor. De aceea a spus: După moartea mea să nu căutați argint și aur, pentru că eu le-am dat săracilor”.

   „Când nu mai avea bani să ajute săracii se împrumuta”, a spus Patriarhul Daniel. De asemenea, a dăruit foarte mult Bisericii: a construit șapte sfinte lăcașuri, patru mănăstiri și trei biserici de mir.

Sursă/FotoCredit: www.basilica.ro

Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img