Fundația Diaconia

Site: https://www.diaconia.md

Facebook: https://www.facebook.com/diaconia.md

Instagram: https://www.instagram.com/misiunea_sociala_diaconia/?hl=ro

Nr telefon: (+373 22) 46-32-28

Fax: (+373 22) 46-32-29

Email: office@diaconia.md

Adresa: Str. Criuleni 22 (Poșta Veche), Chișinău, Republica Moldova

 

Descrierea activității

„Diaconia” este structura socială a Mitropoliei Basarabiei care activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova din anul 2001, înregistrată cu numărul 1803, din data de 22 octombrie 2003, sub egida ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor. Organizația este membru al Federației „Filantropia” (Patriarhia Română) și al Alianței ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei.

Viziunea noastră:

O societate activă și ghidată de valorile creștine, rezultat al acțiunii permanente și coerente a Mitropoliei Basarabiei prin Diaconia care reprezintă modelul de excelență în susținerea aproapelui în dificultate.

Misiunea noastră:

Diaconia dezvoltă modele de intervenție socială bazându-se pe abordarea omului ca și chip și asemanarea lui Dumnezeu într-o relație de împărtășire și încredere cu partenerii sociali.

Valorile organizației:

1. Credinţa;

2. Dragostea de aproapele;

3. Schimbăm pentru că ne pasă

4. Corectitudine;

5. Responsabilitate;

6. Perseverenţă;

7. Solidaritate.

 

Proiectele pe care le dezvoltă

CAMPANIA DE PAȘTI ”MASA BUCURIEI„ – Este cel mai mare proiect naţional de solidaritate socială. În cadrul campaniei echipa desfășoară o serie de acțiuni menite să stimuleze solidaritatea și să diminueze accesul inegal la alimentația minimă necesară zilnic. Proiectul culminează cu o colectă de produse alimentare neperisabile organizată tradiţional în sâmbăta Floriilor.

În 2019, în cadrul campaniei, prin mobilizarea donatorilor şi a peste 1000 de voluntari au fost adunate 50 de tone de produse alimentare şi 150.000 MDL.

 

CAMPANIA DE CRĂCIUN ”ÎN BRAȚELE MAMEI„ – Campania are scopul de a susține cuplurile mamă-copil aflate în situații de criză, asistate în cadrul programului „În brațele mamei”. În acest sens, echipa Diaconia anual organizează mai multe acțiuni de sensibilizare și colectare de fonduri : târguri de caritate, donaţii online/terminale, evenimente în echipă, felicitări personalizate, colecte de produse, etc.

În acest an peste 500  de copii din sate au primit daruri de Crăciun.

 

CENTRUL DE RESURSE – „Călăuza Solidarității” are scopul de a răspunde nevoilor sociale din comunități. Obiectivele centrului de resurse sunt ghidarea centrelor parohiale spre autonomizare și susținerea inițiativelor sociale din comunitate.

În 2019, Centrul de Resurse:

• a distribuit 50 tone de bunuri în 23 de parohii și 10 organizații partenere, cu ajutorul cărora au fost ajutate peste 2000 de familii.

• au fost asistate 4 centre parohiale din localitățile: Fetești, Roșu, Coșcalia, Cania, unde:

– cca 139 de copii au beneficiat de serviciile parohiilor: ateliere educative, cantina socială, asistența în pregătirea temelor pentru acasă, etc.

 – cca 51 de bătrâni au beneficiat de un prânz cald zilnic și spălătorie socială.

 – au fost antrenați peste 81 de voluntari în activitățile Centrelor Comunitare.

• 90 de copii din familii social vulnerabile au primit ajutor financiar prin proiectul „Brațele Părintești”.

 

Programul ÎN BRAȚELE MAMEI – Asigură dreptul fiecărui copil de a crește în familie. Componentele Programului: Centrul Maternal, Centrul de consultanță. În Centrul Maternal sunt plasate cuplurile mamă copil, gravidele aflate în situație de emergență, care primesc sistență spirituală, psihologică, socială, juridică și susținere materială lunară

În anul 2019, 20 de cupluri mamă copil au beneficiat de asistență complexă.

 

APARTAMENTUL SOCIAL ”SPRE INDEPENDENȚĂ„ – Scopul proiectului constă în integrarea socială a orfanilor și orfanilor social. Anual, câte 6 tinere ieșite din sistemul rezidențial, orfane sau din familii dezorganizate sunt găzduite anual în cadrul Apartamentului Social. Gradul de autonomie personală și socială al tinerelor este atins prin oferirea gratuită a serviciilor de: asistență socială, psihologică, spirituală, vocațională, etc.

În acest an, toate fetele au ales meseria de bucătar. Până în acest moment, 73 de tinere au fost reintegrate cu succes în comunitate.

 

CANTINA SOCIALĂ MOBILĂ ”APROAPE DE APROAPELE„ – Este un serviciu prin intermediul căruia oamenii nevoiași (bătrâni, persoane fără adăpost, etc.) primesc, zilnic, un prânz cald gratuit. Un microbuz special amenajat staționează în două puncte de distribuție, iar o echipă de voluntari oferă beneficiarilor câte o porție de hrană gratuită.

În 2019, zilnic, cca 180 de beneficiari au primit un prânz cald gratuit;

Cei 42 de voluntari implicați în proiect au distribuit peste 40 000 de prânzuri calde.

 

Programul Program BANCA DE HAINE – Diaconia a instalat 3 boxe speciale pentru colectare de bunuri (haine, încălțăminte, jucării, lenjerie de pat). Bunurile colectate în proiect sunt ulterior distribuite în rețeaua de garderobe sociale din parohii.

Impactul 2019: 50 tone de bunuri materiale, 33 de localități au fost distribuite bunuri, 23 garderope sociale au fost aprovizionate.

 

Proiectul YOUNG DIACONIA – Echipa își propune să contribui în dezvoltarea inițiativei și a implicării civice active în rândul copiilor și tinerilor.

În 2019, aproximativ 1000 de voluntari au fost implicați în Campania de Paști, 24 au organizat tabere de vară pentru copii, 40 s-au implicat în desfășurarea Cursei Bunătății, 20 în Campania de Crăciun și 42 au participat la distribuția prânzurilor calde la cantina mobilă.

 

PROGRAMUL REGIONAL DARE – Copiii cresc să devină adulți fericiți și responsabili, capabili de a-și realiza la maximum potențialul lor în viață.

Diaconia dezvoltă programul în localitatea Fetești, raionul Edineț. Participanții la program cresc și se dezvoltă pe trei direcții:

1) Creștere și Realizare. Oferim copiilor posibilitatea de a dezvolta simțul încrederii în forțele proprii și al flexibilității. Programul se bazează pe următoarele metodologii și abordări inovative:

a. Metodologia SOLE (Medii de învățare prin autoorganizare)

b. Parlamentul Copiilor în acțiune.

2) Dragoste și Suport. Această direcție este orientată spre părinți, asistenți sociali și profesori, pentru a spori capacitățile lor de a susține dezvoltarea copiilor.

3) Impact și Durabilitate. Organizațiile implementatoare sunt agenți ai schimbării. Capacitatea lor de a face lobby, advocacy și de a mobiliza societatea civilă le permite să creeze medii favorabile pentru dezvoltarea copiilor.

Impactul 2019: 28 de copii s-au înscris în Parlamentul Copiilor, care au identificat problemele din localitatea lor și au venit cu soluții. Astfel, au realizat 4 proiecte pentru comunitate.