Ultimele știri

A fost sfințită prima biserică din Patriarhia Română închinată Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail

Soborul slujitorilor, alături de sute de credincioși de pe ambele maluri ale Prutului, l-au întâmpinat dis de dimineață pe Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Petru, care a săvârșit prima Sfințire de Biserica din ultimii doi ani, având alături ales sobor de slujitori: Preacuviosul Părinte Arhimandrit Arsenie Butnaru, Starețul Mănăstirii Vlădiceni, Preacucernicul Părinte Roșu Mihail, Protopop al Protopopiatului Iași III, Preacucernicul Părinte Lehaci Petrică, Paroh al Bisericii „Sfântul  Ierarh Nectarie” din Iași, Preacucernicul Părinte Aldea Florin, Paroh al Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Păltinoasa, Preacuviosul Părinte Arhimandrit Mitrofor Damaschin Cimbir, starețul Mănăstirii „Sfântul Prooroc Ilie”, Cornești, Preacucernicul Părinte Vasile Alcaz, Protopop al Protopopiatului Ungheni, împreună cu o delegație de preoți ostenitori ai Protopopiatului Iași III, numeroși slujitori din Arhiepiscopia Iașilor și a Chișinăului.

După tradiționala rânduială de înconjurare a Bisericii, Inaltpreasfintia Sa a târnosit Sfânta Masă, așezând în ea moaște ale Sfinților Mucenici și rugându-se pentru veșnica pomenire a fericiților ctitori ai Sfântului Locaș.

Mai apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de Corala Mitropoliei Basarabiei. La momentul rânduit, a fost hirotonit întru preot diaconul Lucian Constantin Hărățu, pe seama Parohiei Drujba, Protopopiatul Ungheni.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Preacucernicul Părinte Protopop Mihail Roșu, care a amintit că acest binecuvântat moment al Sfințirii unei Biserici, mai ales într-o comunitate misionară, cum este și această parohie, cea mai mica din Arhiepiscopia Chișinăului, este un moment de revărsare a Harului, moment ce transfigurează întreaga suflare a comunității euharistice.

Totodată, Părintele a amintit despre frumoasa rânduială a Domnului ca, biserica sfințită astăzi să fie prima închinată Sfântului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetății Albe-Ismail, cel mai recent canonizat sfânt român, a căror Sfinte moaște se păstrează la Mănăstirea Suruceni și în Biserica din Elizavetovca, prin dragostea Preacuvioasei Maici Starețe Epistimia.

Darul Lui Dumnezeu a făcut ca Biserica să fie târnosită într-un an jubiliar pentru Sfântul Ierarh Luca al Crimeei, cel de-al doilea ocrotitor al parohiei, împlinindu-se 60 de ani de la adormirea sa și 25 de ani de la trecerea în rândul Sfinților.

La finalul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Petru a rostit un cuvânt de binecuvântare, felicitând, întâi de toate, pe familia de binecredincioși creștini din Iași care a ctitorit Biserica, apreciind smerenia și dorința ca jertfa lor să rămână în anonimat.

Un cuvânt de apreciere a avut Părintele Mitropolit și față de Preacucernicul Părinte Consilier Gabriel Andrei Gherasă care a întemeiat la Elizavetovca o comunitate parohială vie, un model de dinamism și jertfelnicie pentru toate parohiile Mitropoliei Basarabiei, spunând „Știut este că timpurile pe care le trăim sunt grele iar oamenii nu îl caută pe Dumnezeu așa cum o făceau cândva.

 Am știut însă, de când a pășit pragul Mitropoliei noastre, că în inima părintelui Gabriel arde focul dragostei de Dumnezeu. Vă mărturisesc că am privit la început cu mirare lucrarea pe care dorea să o facă, prezentându-mi cu mare râvnă proiectul acestei parohii. Parcă nici nu mi-a venit să cred, până am văzut fotografiile, că la numai 3 luni de la sfințirea pietrei de temelie a săvârșit prima Sfântă Liturghie în Biserica nouă. Mă gândesc acum că în doar un an jumătate, din care un an a fost cel al acestei boli, părintele vostru paroh a transformat acest deal într-un colț de Rai. Sunt puțini tinerii atât de gospodari! Din acest motiv am rânduit să fie consilier la Sfânta Mitropolie iar drumul său să continue spre zidirea unui nou Locaș, cu rugămintea de a vă avea pe fiecare dintre frățiile voastre alături și de acum înainte, căci mare lucru este a zidi o Biserică”.

Pentru toată osteneala în zidirea acestui Sfânt Locaș, Preacucernicul Părinte Gabriel Andrei Gherasă, alături de Preacucernicul Părinte Coslujitor Florin Gabriel Costin au primit diplome de vrednicie iar ajutătorii și binefăcători au primit distincții.

Astfel, Preacucernicul Părinte Protopop Roșu Mihail, Preacucernicul Părinte Lehaci Petrică și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Arsenie Butnaru au primit cea mai înaltă distincție bisericească: Crucea Mitropoliei Basarabiei, darul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit pentru clerici.

 

 

Dreptcredincioșii Dumitru Roșca și Hârlăoanu Lucreția au primit Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni, iar distincția Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost primită de Virginia Trofin.  O diplomă de vrednicie a primit și familia Părintelui Ioan și Ludmila Chitoroagă, în semn de recunoștință pentru tot ajutorul oferit Bisericii.

 

 

La final, Preacucernicul Părinte Consilier Gabriel Andrei Gherasă a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Petru pentru toată dragostea și grija sa:

„Vă mărturisesc, întâi de toate, că sunt copleșit de dragostea și grija pe care, aidoma unui adevărat părinte, mi-o purtați. Binecuvântarea și ascultarea Inaltpreasfintiei Voastre au împlinit tot ceea ce se vede. Totodată, recunoștință profundă port familiei de binecredincioși creștini din Iași care, dorindu-și să păstreze în tainița inimii lor ctitoria acestei Biserici, au zidit pentru Hristos acest Sfânt Locaș. Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul să ne bucurăm și să ne veselim în ea. Este clipa în care am împlinit dezideratul lăsat ca moștenire de Sfânta Elizaveta Fiodorovna, întemeietoarea micului nostru sătuc. Vă mulțumesc, iubiți credincioși, pentru toată dragostea și ajutorul oferit, pentru binecuvântare ca această Biserică, ce până astăzi era darul nostru pentru Dumnezeu, să devină darul Lui Dumnezeu pentru noi!”

 

În semn de profundă recunoștintă, Preacucernicul Părinte Paroh a dăruit Inaltpreasfintiei Sale un frumos set arhieresc, compus din Cruce și Engolpion realizate din fildeș, urându-i ca „Încă mulți ani de acum înainte să păstorească Sfânta și de Dumnezeu păzita Mitropolie a Basarabiei!”.

 

 

Pentru bucuria credincioșilor, a fost adusă spre închinare de la Paraclisul Mitropolitan din Chișinău racla cu un fragment din Moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, alături de Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Parohia „Sf. Ap. Andrei”-Ungheni.

 

Articole recente

spot_imgspot_img

Articole similare

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img