În cuvântul de învățătură, Înalpreasfinția Sa a oferit credincioșilor lămuriri asupra pericopei evanghelice:
“Precum voiți să vă facă vouă oamenii, faceți-le și voi asemenea” (Luca 6,31).
Binele săvârșit numai celor care ne fac bine nu reprezintă un progres spiritual. Hristos ne arată că bunătatea este conformă cu Chipul lui Dumnezeu în om, ci nu răutatea. Iubirea este milostivă și sfântă și nu ura.
“Iubiți-i pe vrăjmașii voștri și faceți-le bine și dați cu împrumut fără să nădăjduiți nimic în schimb, iar răsplata voastră să fie multă și veți fi fiii Celui Preaînalt” (Luca 6,35).
Noi, care suntem înfiați prin harul Sfântului Botez devenim fii ai lui Dumnezeu după har, iar prin credință și fapte bune putem ajunge la asemănarea cu Dumnezeu care este Bun, Milostiv și Sfânt.
Este foarte greu, la prima vedere, să-i iubim pe cei care ne urăsc și să le dorim binele celor care ne fac rău. Dar Hristos nu ne cere nouă ce nu putem împlini, căci prin Harul Lui, omul poate scoate din inima sa “spinii urii”.
Nu putem fi milostivi, iertători și buni asemenea lui Dumnezeu, decât dacă cerem ajutorul Lui și dacă ne gândim mai mult la greșelile noastre, decât la greșelile altora.
Pentru activitatea bogată a Părintelui Paroh, Protoiereu Mitrofor, Preot Tudor Lupanciuc, dar și cu ocazia împlinirii a 30 de ani de slujire preoțească, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit a oferit părintelui CRUCEA MITROPOLIEI BASARABIEI, Darul Mitropolitului.
De asemenea, ctitorii sfântului lăcaș au fost distinși cu GRAMATA MITROPOLITANĂ, Ordinul „Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul al III-lea, în semn de înaltă apreciere pentru munca și jertfa arătată față de Biserica Neamului:
- Domnul Mihail Oțel;
- Domnul Anatolie Bănărescu;
- Domnul Vladimir Terenti;
- Domnul Ștefan Panfil;
- Domnul Ioan Bulmaga.
La finalul Sfintei Liturghii s-a oficiat o slujbă de mulțumire pentru darurile bogate revărsate de Dumnezeu asupra comunității religioase.
Articol redactat de Părintele Arhidiacon Constantin Olariu.